SKRAJNEŽI

Svarilo: Evropa se bo potopila v kaos

Objavljeno 12. oktober 2015 18.32 | Posodobljeno 12. oktober 2015 16.20 | Piše: T. L.

Bratranec Gadafija, ki je sicer znan po katastrofičnih napovedih, zdaj svari svet pred nevarnostjo, če bo v Siriji oblast izgubil Asad.

Takšno zastavo naj bi izobesili v BiH.

BAGDAD – Preživeli sorodnik ubitega libijskega predsednika Moamerja el Gadafija svari pred globalno katastrofo, če bi v Siriji z oblasti vrgli Bašarja al AsadaAhmed Gadaf al Dam, bratranec strmoglavljenega libijskega voditelja, ki je v Egipt pobegnil med revolucijo leta 2011, trdi, da bi s strmoglavljenjem sirskega predsednika lahko prišlo do globalne katastrofe, ki ne bo prizanesla nikomur. »Zdaj pravim: Pazite se padca sirskega režima, po katerem bi ostal Arabski polotok z zahoda, juga in vzhoda obdan z Islamsko državo.«

Nekdanji obveščevalec je opozoril, da bi takšen scenarij lahko pripeljal do uničujoče državljanske vojne med sirskimi uporniki in skrajneži Islamske države. »Če nadzor v Siriji prevzamejo uporniki, se najbrž ne bodo ustavili pri tem in bodo najverjetneje šli na naftna polja na Arabskem polotoku, ki so strateškega pomena za zahod,« je dejal za Daily Mail. Cena za sodček nafte bi skočila na 200 ameriških dolarjev, od nafte odvisni svet pa bi se pogreznil v kaos. Sledila bi ekonomska kriza v Evropi in tudi revolucije. 

Al Dam je opozorila izrekel v času, ko Rusija s posredovanji podpira Asada, s čimer sproža precejšnje negodovanja in zaskrbljenost preko luže in tudi v evropskih državah. Meni, da bi morale tudi druge države slediti ruskemu zgledu in vojaško podpreti Asadov režim ter boj proti upornikom in Islamski državi, sicer se lahko svet pogrezne v globalno katastrofo. 

Sicer pa je Gadafijev bratranec znan po svojih katastrofičnih, včasih tudi preroških napovedih. Tako je v začetku leta napovedal, da bo v Evropo s čolni prišlo 500.000 beguncev. Ta številka je bila minuli teden (tri mesece pred koncem leta) že dosežena. Opozarjal pa je še, da se med begunci skrivajo tudi borci Islamske države, ki so na čolnih v Evropo s sabo prinesli živčni bojni strup sarin.

Deli s prijatelji