KRUTOST ISLAMSKE DRŽAVE

Sužnja Islamske države: Sprejmi islam ali pa te obglavimo

Objavljeno 12. september 2015 09.34 | Posodobljeno 11. september 2015 23.56 | Piše: M. I.

Zeinat je po večmesečnem trpljenju kot sužnja poveljnika Islamske države pobegnila in svetu povedala svojo neverjetno zgodbo.

Zeinat je bila menda več mesecev sužnja glavnega poveljnika Islamske države.

Zeinat (16) je bila kot na tisoče jazidskih Kurdov prisiljena biti sužnja krutim vojščakom Islamske države, ki so si jo kot stvar lastili več mesecev. A ona ni bila navadna sužnja. Služila je namreč poveljniku Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju.

Sužnja al Bagdadija

Zeinat – ime je psevdonim – je za CNN povedala o mesecih, ki jih je preživela pod trdo roko okrutnega generala, ki si jo je sam izbral na trgu, kjer Islamska država trguje s sužnji. Odpeljal jo je v Rako, sirski kraj, ki danes velja za neuradno prestolnico Islamske države. Tam je živela skupaj z drugimi sužnjami, ki si jih je al Bagdadi izbral za svoje priležnice. Takoj ko je prišla, je bila prisiljena večkrat gledati video, kako rabelj obglavlja zahodnega ujetnika. Povedali so jim, da jih čaka ista usoda, če ne opustijo svoje jazidske vere. »Imate dve možnosti. Opustite svojo vero ali pa vas vse obglavimo.«

Jazidski Kurdi so monoteistična manjšina iz Iraka, ki je padla v nemilost Islamske države, ta jih je namreč obtožila satanizma in čarovništva. Zeinat je povedala, da jo je al Bagdadi vsak dan pretepal, mučili pa so jo tudi tri al Bagdadijeve žene in šest otrok, ki jih je imel z njimi. Večkrat jim je govoril: »Pozabite na svoje očete in brate. Vse smo pobili. Pozabite na matere in sestre. Poročili smo jih z borci Islamske države. Pozabite na vse.«

Prvi pobeg in prijateljstvo z ameriško talko

Nekega dne je skušala pobegniti. Z drugimi sužnji je bosa tekla več kilometrov do Alepa, kjer jih je v hišo zvabila arabska ženska in jim rekla, da jim bo pomagala priti v Irak. Namesto tega je poklicala al Bagdadija, ki je prišel ponje. Maščevanje je bilo kruto. Vojaki Islamske države in tudi sam al Bagdadi so jih pretepali več ur s cevmi, kabli, pasovi in lesenimi palicami, dokler niso bila njihova telesa povsem črna od modric. Med pretepom je utrpela trajne poškodbe leve roke.

Nato so jo za nekaj časa poslali v zapor v Rako, kjer je spoznala ameriško talko Kaylo Mueller, s katero je spletla prijateljske stike. Muellerjeva je v Siriji in Iraku opravljala humanitarno funkcijo, ko so jo ugrabili vojaki Islamske države. Pravi, da sta si bile blizu kot sestri. Al Bagdadi se je s Kaylo kasneje poročil in jo večkrat posilil. Zeinat jo je prepričevala, naj pobegne z njo, a si ni upala. Prepričana je bila, da jo bodo obglavili, če pobegne. Kaylo so nato kljub temu usmrtili. Njeno truplo so našli februarja letos.

Drugi pobeg in srečen konec

Zeinat je dolgo razmišljala o drugem pobegu in nekega dne ji je uspelo. Z drugimi sužnji je pobegnila skozi razbito steklo. Na begu so vanje streljali borci Islamske države, vendar niso bili dovolj natančni. Po dolgih urah teka sredi noči so naletele na hišo brez elektrike, od koder sta jih dva moška na motorju odpeljala nazaj v Irak. Zeinat je bila spet s svojo materjo, brati in sestrami. Tri sestre so še zmeraj ujetnice Islamske države. Oče je pogrešan, predvidevajo, da so ga vojaki Islamske države usmrtili.

Zeinat si želi v tujino, kjer hoče biti učiteljica. Rada bi pobegnila travmatičnim dogodkom, ki so se ji zgodili v zadnjih mesecih. »Želim si, da čim prej ubijejo tega človeka. Tepel, posiljeval in ubijal je dekleta in ženske. Želim si, da svet izve, kako zloben je,« je povedala. 

Deli s prijatelji