KATASTROFA

Suša na Balkanu povzročila za več kot milijardo evrov škode

Objavljeno 25. avgust 2012 15.30 | Posodobljeno 25. avgust 2012 15.30 | Piše: A. L., STA

Kosovo že zdaj uvaža skoraj polovico hrane in se podobno kot Črna gora boji velikih podražitev.

Z vodo ravnajte gospodarno in ne poslabšujte že tako slabega stanja.

BEOGRAD, ZAGREB, SARAJEVO – Balkan letos pesti katastrofalna suša, ki bo imela velike posledice predvsem na področju kmetijstva, kjer škodo ocenjujejo že na več kot eno milijardo evrov. Celotna regija že več tednov ni videla dežja, temperature pa so se ta teden na večini območij povzpele preko 40 stopinj Celzija.

Po kruti zimi še kruto poletje

V BiH imajo najtoplejše poletje v zadnjih 120 letih. Državo je sicer prizadela že huda zima z izjemno nizkimi temperaturami ter rekordno količino snega. Agrarni strokovnjak Sead Jeleč ocenjuje, da bo kmetijska panoga v BiH v celoti pridelala od 30 do 40 odstotkov manj pridelka. Škodo tako ocenjujejo na okoli 300 milijonov evrov. Suša je najbolj prizadela žito in sadje.

Uničeno od 60 do 100 odstotkov pridelkov

Na Hrvaškem škodo zaradi posledic suše ocenjujejo na preko 130 milijonov evrov. Več hrvaških regij je razglasilo naravno katastrofo, med drugim tudi Slavonija, kjer proizvedejo največ pridelka. Škodo naj bi tam utrpelo od 60 do 100 odstotkov pridelkov. Od 1,5 milijona hektarov kmetijskih površin je na Hrvaškem samo 18.000 hektarov namakanih.

Prizadeto milijon hektarov

Vladni viri v Srbiji posledice suše v kmetijstvu ocenjujejo na eno milijardo evrov. Najbolj je prizadeta Vojvodina, kjer naj bi suša uničila kar polovico vsega pridelka. Prizadeto je preko milijon hektarov, večinoma žitnih, sojinih in koruznih polj. V Srbiji je letos najtoplejše poletje po letu 1887, saj so temperature presegale 35 stopinj Celzija več kot 50 dni. Samo v petek je po državi divjalo kar 50 požarov.

Strah pred podražitvami

Na Kosovu naj bi bil pridelek manjši za 20 odstotkov, podobne izgube pričakujejo tudi v Makedoniji. Kosovo že zdaj uvaža skoraj polovico hrane in se podobno kot Črna gora boji velikih podražitev.

Suša povzroča veliko težavo tudi pri zagotavljanju pitne vode. Srbija je v številnih mestih že omejila porabo, v nekaterih pitna voda teče samo pet ur dnevno.

Deli s prijatelji