HITROST

Superletalo bo potovalo 4000 kilometrov na uro

Objavljeno 26. junij 2012 14.18 | Posodobljeno 25. junij 2012 22.18 | Piše: Andrej Predin

Nova generacija nadzvočnih potniških letal bo hitrejša od concorda.

LONDON – Ljubitelji letalstva že težko pričakujejo miting v Farnboroughu v Angliji, na katerem bodo prihodnji mesec razkrili načrte novega nadzvočnega potniškega letala, ki bo lahko premagalo razdaljo med Londonom in Sydneyjem v Avstraliji v pičlih štirih urah. V dirki za izdelavo naslednika slovitega concorda so Boeing, Lockheed Martin in Gulfstream. Njihovi načrti naj bi temeljili na spoznanjih Nase, ki ji je januarja lani uspelo izdelati letalo posebne oblike in skritih motorjev, s čimer se skoraj v celoti izniči pok ob preboju zvočnega zidu.

Govorice so resnične

Omenjena podjetja se želijo sprva uveljaviti na področju poslovnih poletov, v drugi fazi pa postati dostopna tudi za običajne smrtnike z lažjimi denarnicami. »Govorice, da končno prihaja nova generacija letal, so se nedavno izkazale za resnične,« je potrdil britanski strokovnjak za aerodinamiko. Dodal je, da bodo načrti gotovo vključevali uporabo lažjih materialov, bolj naprednih motorjev in krajših trupov, kar bo novim plovilom omogočilo, da bodo letela skoraj dvakrat hitreje od concorda, ta je dosegel hitrost 2185 kilometrov na uro. Z novim letalom bodo premožneži lahko švigali s 4000 kilometri na uro!

Letalo za 12 potnikov

Trenutno najhitrejše poslovno letalo je gulfstream G650, ki lahko v enem poletu premaga 11.200 kilometrov s hitrostjo 1040 kilometrov na uro, njegova najvišja hitrost pa je 1132 kilometrov na uro. Prihajajoče superletalo naj bi stalo 64 milijonov dolarjev, peljalo pa bi lahko 12 potnikov.

Deli s prijatelji