SMRTNA OKUŽBA

Superbakterija ubija novorojenčke, skrušene družine iščejo pravico

Objavljeno 22. junij 2015 20.47 | Posodobljeno 22. junij 2015 20.47 | Piše: Mo. S.

Ne živimo v sterilnem svetu, pravijo v mostarski bolnišnici, in dodajajo, da je veliko odvisno tudi od obrambnih sposobnosti pacientov.

MOSTAR – Po tem, ko so v Mostarju in Zagrebu (tja so prepeljali dojenčka iz Mostarja) v zadnjih desetih dneh umrli trije novorojenčkiimage, je završalo. Od začetka leta je tam umrlo kar deset dojenčkov.

Omenjeni trije so se rodili prezgodaj, vendar zdravi, eden od jih je prvih 11 dni preživel, je sporočila prizadeta družina, ki je izgubila dojenčka. Ta se je, tako kot dva druga (dvojčka), v bolnišnici okužil z nevarno bakterijo Klebsiella pneumoniae.

»Naš edini cilj je bil, da vse to spravimo v javnost,« je povedal eden od članov skrušene družine. Njihovega dojenčka so iz Mostarja prepeljali v zagrebško bolnišnico, kjer pa je potem umrl. Njegovi starši so seveda užaloščeni pa tudi zgroženi, saj da se v mostarski bolnišnici niso pravilno odzvali, poroča hrvaški portal 24sata. Člani družine so prepričani, da zdravniki v Zagrebu niso krivi, ampak so poskušali zgolj pomagati, sprašujejo pa se, zakaj so v Mostarju ravnali tako, kot so. Prof. dr. Goran Tešović z zagrebške klinike je povedal, da so dojenčka v Zagreb pripeljali v kritičnem stanju in da je umrl čez nekaj ur. Zaradi sepse so mu odpovedali notranji organi. »Zdaj ni pravi trenutek za izjave. Ko bomo pripravljeni, boste obveščeni,« pa so za portal 24sata povedali starši mrtvih dvojčkov, ki sta umrla v Mostarju, omenjajo pa tudi tožbo.

Bakterija živi v prebavilih, ampak ...

Predstojnica mostarske klinike za otroške bolezni dr. med. Vesna Brkić je družinam preminulih izrazila sožalje, povedala pa je, da sta se dva otroka od treh prezgodaj rodila, kar je že tako rizični dejavnik, pridružila pa se mu je še infekcija. »Ljudje mislijo, da so otroci ljudje v malem, ampak to na žalost ni tako. Njihov imunski sistem ni dovolj razvit, da bi se lahko upiral tako agresivnim bakterijam,« je pojasnila. Mikrobiologinja dr. med. Maja Ostojić pa je dodala, da je omenjena bakterija sicer prebivalec prebavnega sistema ljudi in živali, ko pride iz prebavnega trakta, pa lahko izzove različne infekcije, kot so infekcije pljuč, sečil in podobno – pride lahko celo do sepse. Težava je tudi v tem, da je bakterija največkrat odporna tudi proti antibiotikom – le redki jo lahko uničijo.

Kot so povedali v bolnišnici, se je z omenjeno bakterijo v zadnjem mesecu okužilo deset otrok, od katerih so trije potem umrli. V bolnišnici zdaj izvajajo nadzor in upajo, da bo zadeva kmalu pod kontrolo. Prof. dr. Darinka Šumanović-Glamuzina iz Mostarja je dodala, da ni oddelka intenzivne nege, ki ne bi imel te bakterije. Ne živimo v sterilnem svetu, je poudarila in dodala, da je veliko odvisno tudi od obrambnih sposobnosti pacientov. »Mi zdravimo otroke z najmanjšo imunostjo v vsej populaciji, taka bakterija, ki je sicer normalen prebivalec odraslih oseb, pa lahko pri njih izzove katastrofo,« je pojasnila. Zatrdila je še, da je odstotek smrtnosti otrok v mostarski bolnišnici na evropski ravni.

Nevarne superbakterije

Bakterija Klebsiella pneumoniae spada med odporne bakterije, ki jih imenujemo tudi superbakterije, nekateri jim imenujejo kar bakterije iz nočne more. Statistični podatki kažejo, da so superbakterije smrtne za polovico okuženih pacientov, nobena bolnišnica na svetu pa menda ni tako sterilna, da ne bi imela tovrstnih okužb.

Deli s prijatelji