BOJKOT

Sultana bojkotirajo vsi razen britanskega dvora

Objavljeno 04. junij 2014 00.20 | Posodobljeno 04. junij 2014 00.21 | Piše: E. B.

Vojvodinja Cambriška se je udeležila družinske poroke v zloglasnem hotelu Dorchester.

Velja za najbolj priljubljeno pripadnico britanskega dvora, zaradi katere je svet znova vzljubil najvplivnejšo evropsko monarhijo, toda vojvodinja Cambriška, kot kaže, le ni tako popolna.

In če ji je kraljica morda spregledala kakšno prekratko krilo, ki je v vetru razgalilo tudi čvrsto oblikovano zadnjico, pomanjkljivo majico, ki je med igranjem odbojke nespodobno razodela raven trebuh, preglobok izrez, ki je Kate predstavil ne le kot privlačno, temveč tudi neprimerno izzivalno, ji bo težko pogledala skozi prste ob nedavni potezi: skorajda nezmotljiva vojvodinja se je udeležila poroke v hotelu, ki je v lasti osovraženega brunejskega sultana! In to medijem za hrbtom, kar je za nastopaško vojvodinjo sicer skrajno nenavadno, a razumljivo, če upoštevamo, da so Dorchester Hotel na Mayfairu v zadnjem času javno bojkotirali številni slavni, ki nasprotujejo nečloveškim šeriatskim zakonom. Sultan Hassanal Bolkiah je neusmiljen do istospolno usmerjenih, za katere zdaj zapoveduje smrt s kamenjanjem, pa do tatov, ki jim za kazen kar odreže roko, smrt lahko doleti tudi prešuštnike, za žrtve posilstva pa so predvidene različno okrutne kazni. Bolkiah je kljub nasprotovanju lastnih državljanov in mednarodne skupnosti novo zakonodajo uvedel minuli mesec, zaradi česar na različnih koncih sveta trpijo posli, povezani s Sultanatom Brunej: denimo, prvi val protestov je zajel Los Angeles, točneje, hotel Beverly Hills, kjer so zvezdniki, kot sta Ellen DeGeneres in Jay Leno, pred razkošno stavbo javno nasprotovali nečloveškim zakonom, sicer pa so v hotelu v enem mesecu odpovedali že dvajset odmevnih prireditev. Protestu se je pridružila tudi najslovitejša urednica Voguea Anna Wintour, ki je odpovedala bivanje v pariškem Le Meuriceu, podobno previdni so tudi sir Richard Branson, Sharon Osbourne, François-Henri Pinault, Stephen Fry ter številni drugi.

No, Middletonovi očitno ne, saj so se odmevne poroke udeležili v polni zasedbi. Kate je na velikem dogodku spremljalo devet varnostnikov, med svati so bili tudi njeni starši Carol in Michael ter sestra Pippa in brat James: ženin Adam Middleton je sin Michaelovega brata Richarda, torej je vojvodinjin bratranec, poročil pa se je z oblikovalko in arhitektko Rebecco Poynton. No, v kraljičini nemilosti se bosta morda znašla tudi princa William in Harry, ki sta se usodne sobote udeležila tekme v polu na prostranih zelenicah hotela Coworth Park, ki je ravno tako člen zloglasne brunejske verige, ki pa je eno od svojih sob nedavno okrasil s portretom – princa Charlesa!

Najostrejši kritiki krivdo za nemoralno kraljevo držo pripisujejo kar sami kraljici: ta naj bi zavoljo gospodarskih koristi, saj so posli z nafto bogatega sultanata izjemno pomembni za Otok, šeriatsko pravo in človekove pravice preprosto spregledala. 

Deli s prijatelji