ODGOVORNOST

Šuklje: Sindikati že leta izsiljujejo Slovenijo

Objavljeno 10. december 2012 13.48 | Posodobljeno 10. december 2012 13.50 | Piše: P. J., STA

Ocenjuje, da bo zmaga Boruta Pahorja na volitvah pripomogla h krepitvi dialoga in iskanju rešitev za izhod iz krize.

ZAGREB – Mednarodni svetovalec za jugovzhodno Evropo in zahodni Balkan Borut Šuklje je za današnji Jutarnji list izpostavil odgovornost politikov in sindikatov za politične razmere, ki so pripeljale do nemirov v Sloveniji. Revolt proti županu Maribora Francu Kanglerju je bil zgolj kaplja čez rob, v ozadju pa je vse večji socialni pritisk na velik del prebivalstva.

Več bomo mogli prispevati

»Vse bolj se zdi, da so politiki predvsem osredotočeni na ohranitev svojih položajev, ne pa na odpravo krize in znižanja življenjskega standarda,« je ocenil Šuklje. Kot je dodal, sindikati že dlje časa onemogočajo kakršen koli ostrejši reformski poseg, ker da je prevladovalo mnenje, da ima država dovolj časa za reforme.

Izpostavil je nujno izvajanje pokojninske in zdravstvene strukturne reforme, ker ni več mogoče dobiti vrhunskih zdravstvenih storitev glede na vse daljšo življenjsko dobo in vse manj denarja. »Sami sebi moramo priznati, da bomo morali več prispevati za zdravstvo, pa tudi dlje delati,« je izjavil Šuklje. »Eden od razlogov slovenskega upora je izgubljeno zaupanje v državne institucije, ki ne pomagajo več pri zagotavljanju boljšega življenja,« meni Šuklje, ki opozarja, da so sodobne države močne toliko, kolikor je močna pravna država.

Poudaril je, da ni novega razvojnega projekta v državi, kot sta bila v času osamosvojitve države ali njenega približevanja EU. »Zadeve se začenjajo premikati, ker je bila pred kratkim v parlamentu potrjena izjemno pomembna pokojninska reforma, obenem pa je premier Janez Janša povabil vse pomembne stranke, naj podprejo reševanje odprtih socialnih vprašanj, pri čemer je omenil tudi možnost predčasnih volitev,« je še dejal Šuklje.

Kriza bi lahko minila hitro

Ocenil je, da bi ob političnem soglasju v državi kriza v Sloveniji lahko minila razmeroma hitro. Pričakuje, da bo zmaga Boruta Pahorja na predsedniških volitvah prispevala h krepitvi dialoga pri iskanju rešitev za izhod iz krize.

Šuklje je prepričan, da bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU ne glede na svoje notranje politične težave. Ob tem je pohvalil pogajalski proces finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške, Franceta Arharja in Zdravka Rogića.

»Kot nekdanji diplomat dobro vem, da je treba kompleksen problem, kakršen je v zvezi z Ljubljansko banko, reševati v največjem možnem molku, ker je tako lažje priti do rešitve, ki bo sprejemljiva za oba parlamenta. Doslej je bil celotni problem preveč v javnosti, kar ni dobro,« je še povedal Šuklje.

Deli s prijatelji