NI VIROZA

Strupene alge še grozijo, ljudje po pomoč k zdravnikom

Objavljeno 21. avgust 2015 18.22 | Posodobljeno 20. avgust 2015 23.39 | Piše: T. L.

Začela se je zaključna faza cvetenja in koncentracija strupa v algah postopno pada, kljub temu pa je previdnost potrebna še naprej, opozarjajo raziskovalci.

ZAGREB – Potem ko so strupene alge iz roda Ostreopsisimage okupirale območje Jadrana in so pred dnevi znanstveniki hrvaškega centra za raziskave morja javnost opozorili na nevarnost, se je v 24 urah javilo več sto ljudi, ki so na območjih od Istre do Dalmacije videli alge ali pa prišli z njimi v stik. Okoli 10 ljudi je tudi poiskalo zdravniško pomoč in so prejeli ustrezna zdravila za lajšanje simptomov, poroča portal 24sata.hr

Dobra novica je, da so alge prešle v zaključno fazo cvetenja in da koncentracija strupa postopno pada, kljub temu pa je previdnost potrebna še naprej, je za portal povedal dr. Martin Pfannkuchen iz centra za raziskave morja pri inštituta Ruđerja Boškovića.

Simptomi podobni virozi

Alge vsebujejo hlapljiv toksin, ki ga človek lahko vdihne, če je dovolj blizu, posledice pa so podobne simptomom viroze: kašelj, vnetje sinusov, vročica, glavobol ... Če je alga v stiku s kožo, lahko pride do alergijske reakcije (podobne pikom) na koži.

»Ni razloga za paniko, vseeno pa svetujemo ljudem, da se umaknejo najmanj 20 metrov stran od obale, če opazijo alge in občutijo simptome.« Na takšni razdalji namreč ni več nevarnosti za zdravje. Pri astmatikih lahko toksin sproži močne napade, zato naj bodo astmatiki še posebej pozorni, pravi dr. Pfannkuchen. Simptomi sicer izginejo po dveh dneh, če človek ni več izpostavljen strupu iz alg.

V hrvaški vladi še niso pokazali zanimanja za vzpostavitev sistema za spremljanje alg, nasprotno pa Italijani že tedne obveščajo goste o potencialni nevarnosti in so na več kot 20 plažah izobesili opozorilne zastave.

Deli s prijatelji