POGLED NAZAJ

Strel je razklal bin Ladnovo glavo!

Objavljeno 28. februar 2015 19.10 | Posodobljeno 28. februar 2015 19.12 | Piše: A. G.
Ključne besede: Osama bin Laden

Likvidator zloglasnega Osame naj bi se razkril na pritisk svojcev porušenih dvojčkov. Robert O‘Neill je spet poniknil v anonimnost, pa je njegovo življenje res varno?

Družina Osame bin Ladna bi rada videla njegovo truplo.

Pozno jeseni lani se je javnosti precej nepričakovano razkril nekdanji pripadnik posebne enote ameriških marincev, ki so pred štirimi leti likvidirali takrat najbolj iskanega terorista na svetu, zloglasnega vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna. Dokaj nenavadno je, da se odtlej ni zgodilo prav veliko, pravzaprav nič, možak pa je očitno spet poniknil v anonimnost, zgodbe ni nihče potrdil niti zanikal. Kako vroča je bila njegova ne(premišljena) poteza novembra lani, lahko sklepamo le po takratnih neposrednih odzivih v vojski in varnostnih službah, v Beli hiši pa v javnosti in pri njegovih tovariših.

Prezgodnje razkritje

Seveda se je identiteta možakarja, ki naj bi maja 2011 – torej slabo desetletje po tragediji 9/11 – ustrelil zloglasnega terorista, ki je domnevno vlekel niti terorističnega napada jeseni 2001 na dvojčka WTO na newyorškem Manhattnu, razkrila veliko prej in bolj presenetljivo, kot bi to pričakovali. Morda pomotoma ali celo v sporu neznanih razsežnosti, mogoče celo kot del zarote. Le tri leta in pol po likvidaciji vodje Al Kaide se je torej javnosti razkril vojak – veteran Robert O'Neill, nekdanji pripadnik enote navy seal, ki je sodeloval v strogo tajni misiji v Pakistanu. Obveščevalci so domnevali, da je tam skrivališče najbolj iskanega terorista. Osemintridesetletni junak akcije je za svoje razkritje izbral ugledni časopis Washington Post, ki je pred desetletji z razkritjem afere Watergate povzročil padec ameriškega predsednika Richarda Nixona.

O'Neill je bil od takrat seveda strogo varovana oseba, povedal je, da je grozilo njegovo prezgodnje razkritje, zato se je odločil, da se javnosti razkrije sam. Izbral in sprejel je ponudbo ameriške zasebne televizijske hiše Fox za sodelovanje v dvodelni televizijski dokumentaciji Fox News, ki je namero o razkritju identitete strelca – likvidatorja najavila že oktobra lani. Dokumentarec z delovnim naslovom The Man Who Killed Osama bin Laden naj bi bil natančna in nadvse skrbna rekonstrukcija dogajanja na prizorišču v bin Ladnovi hiši (spomnimo, da so se v medijih pojavili posnetki ameriškega predsednika Obame in štaba z državno sekretarko Hillary Clinton, ko vidno razburjeni očitno v živo (!) spremljajo dramo v trenutkih likvidacije) ter priprav na napad, ki so ga verjetno izvedli z ameriške letalonosilke v Perzijskem zalivu. Obveščevalci so po dolgih letih bin Ladna izsledili v zavarovanem vojaškem naselju pakistanskega mesta Abbottabad blizu afganistanske meje.

Nočni pristanek

Zgodba naj bi začela pronicati na površje na spletni strani sofrep, tam naj bi podatke o pripadniku elitne enote razkrili kar njegovi bojni tovariši v znak protesta proti napovedanemu razkritju strel?čve identitete. Nastalo je precejšnje vznemirjenje v ameriški vojski in vladnih krogih, Pentagon je vpletene večkrat pozval k absolutni molčečnosti, saj bi razkritja lahko imela nepredvidljive posledice za ameriško varnost. Kolikšni so bili pritiski na medije,še posebno na Fox TV in Washington Post, ni znano. V izčrpnem pogovoru za legendarni časopis je O'Neill precej podrobno opisal skoraj filmsko dogajanje. Bil je na čelu druge bojne konice, ki je po nočnem helikopterskem pristanku na dvorišču bin Ladnove hiše prodrla v njeno notranjost. Vsega niti on ni povedal, domnevamo lahko, da so se dogajale napake in spodrsljaji, ali so Američani izgubili kakšnega pogumnega moža in kakšen helikopter, je zgolj ugibanje. Presenečeni bin Laden naj bi se pojavil na vratih spalnice, pred seboj pa potiskal svojo ženo. Vojak prve konice je v temi zgrešil, menda je nastalo prerivanje, O'Neill je ustrelil drugi in zadetek komentiral: »Zadel sem v polno, strel je razklal bin Ladnovo glavo.«

Le malo dejansko razkritega

Po vrnitvi v ZDA je prekaljeni vojak dobro skrit miroval in se leta ubadal z doživetim. Dolgo se ni mogel odločiti, ali naj se kdaj razkrije javnosti. Do tega ga je očitno pripeljala domneva, menda tudi podkrepljena z namigi, da bodo v lastnih krogih strelca razkrili. Tako ostajata ozadje in zgodba glede izvajalca likvidacije največjega terorista minulih let dalje predmet ugibanj in polresnic. Ni malo tistih, ki še danes menijo, da Osama bin Laden sploh ni bil odgovoren za največji napad na ZDA po japonski invaziji havajskega Pearl Harborja v drugi svetovni vojni. Interes za razkritje strelca naj bi imeli tudi svojci žrtev napada 9/11, saj naj bi jim razkritje zgodbe pomagalo zaokrožiti spomine na tragično umrle svojce. Seveda likvidacija ni prispevala k razjasnitvi bin Ladnove življenjske poti. Več kot devet let naj bi se skrival v Pakistanu, potem ko je poleti 2002 pobegnil pred zavezniškim napadom na Afganistan. Najprej se je menda skrival v goratem območju pokrajin Swat in Haripur, leta 2005 pa s številno družino našel zatočišče v prostrani hiši vojaške baze Abbottabadu, kjer se je očitno počutil varnega. Kako varen je strelec O'Neill? 

Deli s prijatelji