RADE BI SEKSALE

Strah in panika na ulicah Aten: pohod prostitutk s HIV

Objavljeno 04. maj 2012 15.06 | Posodobljeno 04. maj 2012 15.07 | Piše: R. S.

Seksale so, kjer se je dalo. Kondom jim je bil odveč. Če ste se vrnili z radoživega pohoda po Atenah, je zdaj pravi naslov za vas ljubljanski klinični center.

Fotografija je simbolična.

V Grčiji je po sesutju gospodarstva v prah le malo donosnih poklicev. Kot kaže, je eden izmed njih ta trenutek zdravnik na grških infekcijskih klinikah. Dela imajo več kot dovolj. Na stotine Grkov namreč te dni oblega zdravstvene ustanove in se prijavlja na teste za ugotavljanje prisotnosti smrtonosnega virusa HIV. Vzrok? Policijske oblasti so razkrile, da je po nočnih ulicah Aten delovala tolpa prostitutk, okuženih s HIV, ter od recesije in brezposelnosti izžetim Grkom ponujala mesene užitke.

Med okuženimi celo mladoletni

Scenarij je bil dobro znan: tolpa enajstih radoživk, nekatere med njimi so bile žrtve trgovcev z belim blagom, druge pa narkomanke, je »operirala« ponoči in iskala žrtve. Kandidatov ni bilo težko najti, saj je grški vsakdan zaradi krize postal neznosen, zato so ljudje pograbili priložnost, kjer se je pač dalo. Kondom ni bil potreben, akcija pa se je odvijala, kjer koli je bilo mogoče. 

Ko je glas o prostitutkah iz ilegalnih bordelov prišel na ušesa policije, je sledil udarec: v nočni raciji so prijeli okoli sto žensk in jih odpeljali na testiranje. Enajst jih je bilo okuženih z morilskim virusom. Njihove fotografije so objavili na spletu in ljudi pozvali, naj se nemudoma testirajo, če so imeli opravka s katero od njih. Ženske so priznale: vsaka od njih je seksala z več ducati moških, tudi z dečki. 

Telefoni so pregoreli

Po javni objavi fotografij okuženih prostitutk se je usulo več sto telefonskih klicev na grški zdravstveni center za preprečevanje nalezljivih bolezni Kelpno. Zdravnik Evangelos Liapis je priznal, da so že odkrili prve primere okužb pri testirancih. Med njimi so tudi mladoletni. Državni tožilci so medtem proti damam noči že izdali obtožbo zaradi namerne povzročitve hudih telesnih poškodb.

Grški zdravstveni minister Andreas Loverdos je šel korak dlje: moške, ki so se pustili obdelati brez kondoma, je brez dlake na jeziku označil za navadne idiote, katerih fotografije bi, prav tako kot so slike prostitutke, morali javno objaviti.

Deli s prijatelji