REŠI SE, KDOR SE MORE

Stephan Hawking napoveduje: Zemlja bo postala žareča krogla

Objavljeno 10. november 2017 09.42 | Posodobljeno 10. november 2017 09.42 | Piše: P. Pa.

Pravi, da je edina rešitev za človeštvo v vesolju.

Na Zemlji ni prihodnosti, pravi Steven Hawking.

PEKING – Svetovno znani fizik Stephan Hawking nima optimističnih vesti. Pravi, da bo Zemlja, zahvaljujoč človeštvu, v roku 600 let postala žareča krogla. Do katastrofe naj bi privedle hitra rast populacije in vse večje energetske zahteve, je povedal v Pekingu.

Hawking meni, da je rešitev za človeštvo v zvezdah, najboljši kandidat blizu zemlje pa je zvezda Alpha Centauri. Lani je javno podprl projekt milijarderja Yurija Milnerja. Ta želi v roku 20 let izumiti miniaturna letala, ki bi omogočila potovanja na štiri svetlobna leta oddaljeno zvezdo. Letala, ki jih uporabljamo danes, bi potrebovala tisoče let, podjetje Breakthrough pa namerava potovati z dvajsetimi odstotki svetlobne hitrosti. S takim plovilom bi do Marsa pripotovali v eni uri, do Plutona pa v nekaj dneh.

Hawking pa ni govoril le o apokaliptičnem koncu Zemlje in človeštva, temveč je opozoril tudi na umetno inteligenco, ki je po njegovih besedah ena najhujših stvari za našo civilizacijo. Ta ima namreč potencial, da uniči naravo in povsem spremeni družbeni red. Veliko nevarnost tudi predstavlja zaradi razvijanja novih orožij in načinov množičnega uničevanja. Po poročanju New York Timesa je dejal še, da bi lahko v prihodnosti roboti povsem zamenjali človeško vrsto.

 

Deli s prijatelji