ZLORABLJENA?

Staršem pisala, da je na varnem, umrla pa v rokah džihadistov

Objavljeno 15. avgust 2015 18.05 | Posodobljeno 15. avgust 2015 18.06 | Piše: STA, A. K.

Ameriško talko v Siriji naj bi posiljeval vodja Islamske države.

Okoliščine njene smrti niso pojasnjene.

WASHINGTON – Ameriško humanitarno delavko Kaylo Mueller, ki je bila talka džihadistov Islamske države (IS) v Siriji, je po poročanju ameriške televizije večkrat posilil njihov vodja Abu Bakr al Bagdadi. Televizija ABC se pri tem sklicuje na ameriške obveščevalce kot tudi na starše pokojne 26-letne Kayle, ki je umrla februarja v ujetništvu.

Vodja džihadistov al Bagdadi, ki je Muellerjevo osebno pripeljal v bivališče glavnega finančnika IS Abu Sajafa, je k slednjemu redno prihajal na obisk, da bi se srečal z njim in da bi spolno zlorabljal Muellerjevo, je v petek poročala televizija ABC.

Staršem pisala, da z njo lepo ravnajo

»Povedali so nam, da so Kaylo mučili, da je bila lastnina al Bagdadija,« je besede njenih staršev povzela televizija. S tem se postavljajo pod vprašaj prejšnje navedbe nekaterih ameriških medijev, ki so pred meseci poročali o pismu, v katerem je Kayla domnevno opisovala, da je na varnem kraju in da z njo lepo ravnajo.

Ameriški agenti za boj proti terorizmu pa so za ABC povedali, da so informacijo o zlorabah Kaylove med drugim dobili med zaslišanjem Um Sajaf, žene Sajafa. Abu Sajaf, ki je bil ubit maja letos v ameriškem napadu, je ob Kayli Mueller v svojem bivališču kot spolni sužnji zadrževal tudi dve pripadnici jazidov, stari 18 in 16 let.

Okoliščine smrti nejasne

Muellerjevo so ugrabili v sirskem mestu Alep avgusta 2013, umrla pa je februarja letos. Okoliščine njene smrti ostajajo nejasne. Džihadisti so zatrdili, da je Muellerjeva umrla 6. februarja v bombnem napadu jordanskih zračnih sil, vendar ZDA tega do zdaj niso potrdile. Bela hiša je 10. februarja zgolj potrdila smrt 26-letne humanitarne delavke, kdaj in kako je umrla, pa ni sporočila.

Deli s prijatelji