NA BEGU

Sredozemlje postaja
 neskončna grobnica

Objavljeno 25. april 2015 20.57 | Posodobljeno 25. april 2015 20.57 | Piše: A. G.

Tragedija, ki se je zgodila v nedeljo, je bila umor.

Tihotapljenje ljudi je postalo v priljubljenem dopustniškem cilju, Sredozemlju, donosen posel! Z begunci, ki na poti iz podsaharske in osrednje Afrike, somalijskega roga ali azijskega sveta od Mezopotamije do himalajskega visokogorja premagajo na stotine ali tisoče kilometrov iz bede in vojnega pekla, nekateri služijo milijarde. Kot kaže, izvajalci umazanega posla denar vlagajo v nove revolucije, vstaje in vojne. Del ga menda nalagajo v ZDA in Kanadi, kjer nihče nič ne vpraša.

Tihotapci so dobro organizirani, uporabljajo najnovejšo komunikacijsko tehnologijo, razpredajo mreže ter podkupujejo in izsiljujejo. Vse do nedeljske tragedije v Libijskem morju si je EU pred dejstvi zatiskala oči in strogo varčevala še pri reševanju beguncev. Eden najhujših brodolomov v zgodovini Sredozemlja je razkril, da so imeli tihotapci operativno evropsko centralo kar v sicilijskem taborišču Minea, kjer se stiska več kot 4000 beguncev. Zgovorna in pošastna je zgodba 34-letnega Medhania iz Eritreje, v libijskem Tripolisu je znan po vzdevku General, njegov vzornik je Gadafi. Posel si je delil z Etiopijcem Ermiasom, že oktobra 2013 naj bi zakrivila smrt 363 beguncev pred otokom Lampeduso. Za popotovanja v obljubljeno Evropo sta zaračunavala 5000 dolarjev, plovba čez belo morje, kot v Afriki imenujejo Sredozemsko, je navrgla še 1500 dolarjev po osebi. Možaka sta manevrirala ribiško ladjo, ki je v noči na nedeljo potonila na pol poti, na kopnem so ju prepoznali rešeni. V njuni mreži, ki sega celo v Evropo, dela 24 Afričanov, nekaj so jih po tragediji že prijeli v več italijanskih mestih. Mreža sodeluje z mafijo in podkupljivimi državnimi uradniki.

Grobnica Sredozemlje

Tudi v Catanii, kjer se je v nedeljo ponoči izkrcalo 28 preživelih tragedije z najmanj 800 mrtvimi, se je te dni začela nova sezona križarjenj. Bele luksuzne ladje se vse bolj izogibajo predelov ob afriški obali, tako je verjetnost, da bi na odprtem morju naletele na čolne in barke, natrpane z žejnimi, prestrašenimi ali umirajočimi nesrečniki, ki jih vse lepše vreme vabi na pot proti cinično obljubljeni deželi demokracije in obilja, majhna. Ob vstopu v trdnjavo Evropo nekaj tisoč reševalcev izgublja bitko s časom in rastočo množico. Morje je letos pogoltnilo blizu 2000 beguncev, do konca leta bi bilo žrtev lahko kar 30.000. Organizatorji bega v Evropo in vodniki, ki svoj umazani posel jemljejo kot poklic, med begunci veljajo za junake, s čolnom ali barko zaslužijo tudi 80.000 evrov in več. V Evropo prihajajo vzdolž obale od Gibraltarja do Bosporja, največ do Lampeduse, Malte in Sicilije. Iz Egipta plujejo bogati, iz Libije reveži, drugi iz Turčije, Libanona, Tunizije, Alžira in Maroka.

Zadnjo tragedijo spremljajo številna ugibanja. Kaže, da sta jo povzročila prej navedena tihotapca, ko sta poskušala zbežati pred portugalsko tovorno ladjo, ki je prišla na pomoč. Ob udarcu v bok ladje je preobložena ribiška barka močno zanihala, izbruhnila je panika in plovilo se je prevrnilo. A zakaj je kapitan portugalske ladje King Jakob zanikal trčenje? Na krovu in pod palubo dvajset metrov dolge barke je bilo zaklenjenih okoli 200 žensk in od 40 do 50 otrok. Nepojmljiva katastrofa se je zgodila na odprtem morju, kakšnih 110 kilometrov pred libijsko obalo in dobrih 200 kilometrov od Lampeduse. Večina nesrečnikov je bila iz afriških držav, nekaj tudi iz Bangladeša in Sirije. A niti ta tragedija ne bo odvrnila novih nesrečnikov, ki nimajo kaj izgubiti.

Evropa se brani

Evropska trdnjava blagostanja je vse bolj ogrožena, prek morja prihaja vse več plovil, vsakodnevno na desetine in stotine tistih, ki upajo, da bodo na severni strani morja vendarle našli boljše življenje. Na hitro so se zbrali zunanji in notranji ministri EU in se dogovorili o vnovični uvedbi programa reševanja Mare nostrum. Italijani zatrjujejo, da imajo vojna mornarica, obalna straža in finančna policija dovolj ljudi, primanjkuje le denarja in prostora, kjer bi begunce nastanili. Le dan po tragediji so jih iz morja in čolnov znova rešili 638. Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je prepričan, da mednarodna kriminalna združba, ki je v stikih z italijansko mafijo, s tihotapljenjem financira tudi teroristično vstajo v Libiji. Kako povezani so tihotapci ljudi, evropska naveza in lokalne oblasti, bodo poskušali ugotoviti tudi pravosodni organi. Za beg iz zbirnih centrov in pot proti severu morajo begunci odšteti 400 oziroma še 1500 evrov. Prekleto dolgo je trajalo, da se je zganil evropski parlament, predsednik Martin Schulz zdaj zahteva več možnosti za legalno prehajanje legalnih beguncev v evropske države, predvsem pa novo razdelitev kvot za njihov sprejem. Največ beguncev so doslej sprejeli Nemci, Švedi, Francozi in seveda Italijani. Razpršitev na vse države EU zahteva tudi Rdeči križ v Ženevi.

Legalizirati doseljevanje?!

Zaradi protestnikov potekajo žolčni pogovori o novih programih Triton in Pozejdon, v Bruslju varovani za bodečo žico. Spomnimo: v italijanski operaciji Mare nostrum (sodelovala je tudi naša vojna ladja Triglav) je bilo za reševanje na voljo devet milijonov evrov. Potem so naši sosedi omagali, v resnici naj bi jih k opustitvi programa prisilila EU, saj naj bi reševanje iz morja vabilo nove begunce. EU je organizirala operacijo Triton za skope tri milijone evrov in dala poudarek varovanju zunanje meje z enotami Frontexa, po tragediji so se pogajali za šest milijonov evrov, po zadnjih podatkih naj bi junaška združba, ki je svoje banke reševala z milijardami evrov, le žrtvovala nekaj več denarja. Evropske države naj bi poslale več ladij, po zgledu vojaške misije Atalanta proti piratom na somalijskem rogu bi tihotapcem napovedali vojno, je napovedal evropski komisar za migracijo Dimitris Avramopoulos.

Zasegali naj bi ladje in barke ter jih uničili. Pripravili so deset točk načrta, saj mora EU ukrepati, njen ugled je vse bolj načet, je v Bruslju pojasnila evropska zunanja ministrica Federica Mogherini. Zelo piker je bil visoki komisar za begunce v OZN Said Raad al-Hussein, ki Evropejcem tako kot papež Frančišek očita pomanjkanja sočutja do tistih, ki so na begu. Dogajanje v Sredozemlju je dobilo razsežnosti biblijskega eksodusa, je povedal papež. Italijanska mornarica, reševalci in prebivalstvo na Lampedusi in Siciliji so na koncu moči, dodaja poveljnik italijanskih pristaniških oblasti, admiral Felicio Angrisano. Na Malti pa so ob zvokih Chopinove žalne koračnice daleč od domovine pokopali prve žrtve velike tragedije … 

Deli s prijatelji