ŠIRITEV RADIKALIZMA

Središče islamizma v Evropi ni BiH, ampak Dunaj

Objavljeno 27. avgust 2014 10.29 | Posodobljeno 27. avgust 2014 10.29 | Piše: Ma. F.

Avstrijska policija v sodelovanju z islamsko skupnostjo preiskuje povratnike s tujih bojišč in ocenjuje njihovo morebitno nevarnost.

DUNAJ – Avstrija se je odločila za spremembo dosedanje mehke politike do radikalnih islamistov, zaradi katerih je Dunaj postal evropsko središče za rekrutiranje islamskih vojakov, piše Jutarnji list.

Najmanj 130 islamistov iz Avstrije je odšlo v boj v Sirijo in Irak. Najpogosteje gre za boje v vrstah ekstremistične islamske države, ki v zadnjih mesecih osvaja vedno več ozemlja.

Do deset let zapora

Avstrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner je povedala, da Avstrija zmanjšuje toleranco do skrajnežev in želi preklicati državljanstvo ter izgnati tiste, ki se pridružijo terorističnim skupinam. V skladu z obstoječo zakonodajo lahko avstrijsko sodišče ob ugotovitvi, da je nekdo sodeloval v bojih tretjih držav, dosodi kazen do 10 let zapora, ne more pa odvzeti državljanstva.

Po podatkih policije se v tujini trenutno bori okoli 130 ljudi iz Avstrije. Radikalni islamisti predstavljajo majhno skupino med člani islamske skupnosti v Avstriji. Običajno gre za mlajše moške z nižjim socialnim statusom. Direktor policije Konrad Kogler pravi, da je mreža radikalnih islamistov v Avstriji sestavljena iz več celic, ki med sabo niso trdno povezane. Nekaj avstrijskih džamij je bilo preoblikovanih v ekstremistične agitacijske centre, vendar jih imajo po poročanju policije pod nadzorom.

Ničelna toleranca do teroristov

Avstrijska policija v sodelovanju z islamsko skupnostjo preiskuje povratnike s tujih bojišč in ocenjuje njihovo morebitno nevarnost. Pretekli teden so v Avstriji aretirali deset džihadistov, ki so nameravali odpotovati v Sirijo.

Od 130 oseb, kolikor se jih trenutno bori v Siriji in Iraku, jih ima 40 avstrijsko državljanstvo. Največ je ruskih državljanov, nekaj jih prihaja iz Čečenije in imajo v Avstriji azil, ostali pa so Turki in muslimani iz nekdanje Jugoslavije.

Avstrija bo imela ničelno toleranco do teroristov, je povedala ministrica Mikl-Leitnerjeva. Policija se bo po njenih besedah borila proti džihadistom.

Deli s prijatelji