SAMOSEŽIG

Sredi Zagreba se je polil z bencinom in zažgal

Objavljeno 28. oktober 2014 14.48 | Posodobljeno 28. oktober 2014 14.51 | Piše: STA, B. P.

Moški je zunaj smrtne nevarnosti, a bo njegovo okrevanje dolgotrajno, saj ima opekline druge stopnje na 40 odstotkih telesa.

Poškodovana je bila tudi oseba, ki je moškega poskušala rešiti (fotografija je simbolična).

ZAGREB – Pred vhodom v hrvaško ministrstvo za veterane v Zagrebu se je v ponedeljek pozno zvečer zažgal 50-letni moški in pri tem utrpel hude opekline, je potrdila hrvaška policija. Pred poslopjem ministrstva že dober teden potekajo protesti vojnih veteranov in invalidov, ki zahtevajo odstop ministra in njegovih pomočnikov.

Preiskava dogodka, v katerem je bila lažje poškodovana prav tako oseba, ki je poskusila rešiti 50-letnika, še poteka. Medtem so iz bolnišnice sporočili, da je moški zunaj smrtne nevarnosti, a bo njegovo okrevanje dolgotrajno, saj ima opekline druge stopnje na 40 odstotkih telesa.

Ubil bi se zaradi Milanovićeve vlade

Neuradno se je moški pripeljal s taksijem na proteste, pozdravil protestnike, ki so se greli poleg ognja, in se nenadoma polil z bencinom iz plastenke ter zažgal, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Pred tem je menda povedal, da se bo ubil zaradi vlade premierja Zorana Milanovića.

Domnevno nespoštljivi odnos levosredinske vlade do veteranov naj bi bil tudi glavni motiv za proteste pred ministrstvom za veterane, ki so se začeli prejšnji teden. Organizatorji protestov so iz društva stoodstotnih vojnih invalidov. Zahtevajo odstop ministra za veterane Predraga Matića in njegovih pomočnikov.

Prve dni protestov so fizično napadli Matićevega pomočnika Bojana Glavaševića. Očitali so mu nedavno izjavo, da hrvaški veterani pogosto trpijo zaradi potravmatske stresne motnje (PTSM), medtem ko tega pojava med srbskimi veterani skorajda ni.

Oblast za veterane ne skrbi dovolj

Samosežig moškega je dodatno zaostril sicer napeto vzdušje pred ministrstvom, pred katerim je zaradi bolezni prejšnji teden umrla 60-letna veteranka v invalidskem vozičku. Protestniki opozarjajo, da oblast ne skrbi dovolj za veterane in se ne ukvarja z njimi na ustrezen način.

Veterane skrbi tudi napovedana sprememba zakona o pokojninskem zavarovanju, poleg tega pa zahtevajo ustavni zakon o pravicah veteranov. Pred poslopjem je vsak dan od nekaj sto do nekaj tisoč veteranov.

Premier Milanović je v ponedeljek znova zagotovil, da vojnim veteranom ne bodo zmanjševali nobenih materialnih pravic in da ne vidi razloga za proteste. Tudi na ministrstvu za veterane so poudarili, da imajo vojni invalidi zagotovljene ustrezne materialne ugodnosti, kot so pokojnine, nadomestila za invalidnost, stanovanja, avtomobile in podobno.

Za protesti stoji opozicijski HDZ?

V SDP so prepričani, da za protesti pred ministrstvom stoji opozicijska stranka HDZ, ta pa obtožbe zavrača. Obenem pa v HDZ proteste močno podpirajo.

V šotoru pred ministrstvom za veterane bodo protestniki danes organizirali omizje, na katerem bodo govorili o rešitvah svojih problemov. Pričakujejo, da se bodo srečanja udeležili tudi predstavniki državnega vrha.

Predsednika države in sabora Ivo Josipović in Josip Leko sta prejšnji teden obiskala protestnike, a jih nista mogla prepričati, naj rešitve poiščejo v okviru državnih institucij.

Deli s prijatelji