SOJENJE

Sredi aprila še eno sojenje Sanaderju zaradi korupcije

Objavljeno 14. marec 2013 18.15 | Posodobljeno 14. marec 2013 18.15 | Piše: STA, Ma. F.

Sanader zavrača vse obtožbe, njegova obramba pa bo poskušala dokazati, da nekdanji hrvaški premier ni pritiskal na člane vlade.

Ivo Sanader.

ZAGREB – Sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju in predsedniku HDZ Ivu Sanaderju v primeru spornega nakupa poslopja za potrebe vlade se bo začelo 17. aprila v Zagrebu. Gre za tretje sojenje Sanaderju zaradi korupcije. V združenem primeru Hypo in Mol je bil lani nepravnomočno obsojen na 10 let zapora.

Obtožnico v tem primeru proti Sanaderju so potrdili decembra lani, in sicer zaradi njegovega sodelovanja pri sporni prodaji poslovnega poslopja ministrstvu za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo leta 2009. Sanaderja bremenijo, da je oškodoval državni proračun za najmanj 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov). Obdržal naj bi bil 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov). Poleg Sanaderja so bili obtoženi tudi bivši minister za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petar Čobanković, nekdanji poslanec HDZ in znani zagrebški mesar Stjepan Fiolić ter glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević. Medtem se je Čobanković dogovoril s tožilstvom in je bil prejšnji teden v zameno za priznanje kaznivega dejanja obsojen na leto dni zapora. Obenem so kazen omilili, tako da bo Čobanković moral opravljati le družbenokoristna dela. Čobanković naj bi preiskovalcem zatrdil, da je delal tako, kot mu je narekoval Sanader, in da je tako bivšega predsednika vlade kot Fiolića opozarjal, da je bila cena poslopja, ki ga je Fiolić prodal vladi, prenapihnjena. Nepremičnino so ocenili na slabih 80 milijonov kun ali dobrih 10 milijonov evrov, kar je bilo več kot dvakrat več od tržne vrednosti poslopja. Vrednost je ocenil Mlinarevićev biro. Tudi Fiolić je priznal svojo odgovornost, vendar se ni uspel dogovoriti s tožilstvom glede višine kazni. Znani zagrebški mesar je preiskovalcem potrdil, da je Sanaderju osebno predal približno 17 milijonov kun od prodaje poslovne zgradbe.

Zavrača vse obtožbe

Sanader zavrača vse obtožbe, njegova obramba pa bo poskušala dokazati, da nekdanji hrvaški premier ni pritiskal na člane vlade, naj kupijo sporno poslopje v Planinski ulici v Zagrebu.

Sodišče je prejšnji teden zavrnilo predlog Sanaderjevih odvetnikov, da bi združili sojenje zaradi kupoprodaje sporne stavbe v Planinski ulici s sojenjem v za zdaj največjem korupcijskem primeru na Hrvaškem, Fimi-media. Tako se bosta od sredine aprila na istem sodišču nadaljevali ločeni sojenji Sanaderju za Planinsko ulico in Fimi-medio. Tožilstvo ga bremeni tudi malverzacij pri prodaji elektrike v Hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep).

Bivši premier je od nepravnomočne obsodbe na 10 let zapora po združeni obtožnici v primerih Hypo in Ina znova v priporu.
 

Deli s prijatelji