JUŽNI TOK

Srbski zunanji minister s Putinom na Dunaju

Objavljeno 24. junij 2014 11.46 | Posodobljeno 24. junij 2014 11.46 | Piše: STA, K. K.

Gazprom bo podpisal pogodbo o gradnji plinovoda Južni tok.

Stoje je pozdravil zadetek svojih hokejistov.

DUNAJ – Na Dunaju se bo danes na enodnevnem delovnem obisku mudil ruski predsednik Vladimir Putin. Pogovarjal se bo z avstrijskim kolegom Heinzem Fischerjem in premierjem Wernerjem Faymannom, ki naj bi z njim načela tudi vprašanje ukrajinske krize. Ob robu obiska naj bi ruski koncern Gazprom podpisal pogodbo o gradnji plinovoda Južni tok.

Avstrija, graditeljica mostov

Po napovedih avstrijske tiskovne agencije APA namerava avstrijski predsednik z ruskim kolegom odpreti vsa pereča vprašanja, torej tudi krizo v Ukrajini in možnosti omilitve konflikta na vzhodu te države. Kot je še poudaril Fischer, se Avstrija s Putinovim obiskom ne oddaljuje od odločitev EU, v skladu s katerimi posamezniki, ki so tarča sankcij, ne smejo prečkati njenih meja, temveč skuša – nasprotno – pomagati k rešitvi problema.

Tudi srečanje Putina s Faymannom so v njegovem kabinetu napovedali kot poskus razelektriti napete razmere v Ukrajini, pri čemer lahko Avstrija kot nevtralna država igra vlogo graditelja mostov. Sicer pa so poudarili, da je Rusija pomemben partner Avstrije na področju gospodarstva in zunanje politike.

Po političnih pogovorih bo ruski predsednik zvečer obiskal še avstrijsko gospodarsko zbornico, kjer bo imel govor. Na Dunaju se bo sešel tudi s švicarskim predsednikom Didierem Burkhalterjem, ki trenutno predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje (Ovse) v Evropi, na srečanju pa bo navzoč tudi zunanji minister Srbije, ki bo vodenje Ovseja prevzela prihodnje leto, Ivica Dačić.

Nemci v Ukrajino

Energetski gigant Gazprom bo v okviru Putinovega obiska po napovedih Kremlja podpisal pogodbo o gradnji plinovoda Južni tok, ki naj bi z letom 2017 ruski plin pripeljal v Avstrijo. Avstrijski OMV o tem ni podal informacij.

Ukrajina bo tudi sicer zasenčila današnje dogajanje. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier se bo v ukrajinski prestolnici sešel z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, s katerim bosta govorila o nadaljnji podpori mirovnim prizadevanjem Kijeva. Iz Kijeva bo Steinmeier popoldne odpotoval v Bruselj na zasedanje zunanjih ministrov Nata.
 

Deli s prijatelji