SRBIJA

Srbija je postala Francija, Kosovo pa Španija

Objavljeno 24. februar 2012 17.20 | Posodobljeno 23. februar 2012 19.52 | Piše: S. J.

Medtem ko se nekateri zavzemajo, da se Srbiji podeli status kandidatke za članstvo v EU, je Evropska komisija posnela zanimiv spot.

DUNAJ – Zunanji ministri Francoz Alain Juppe, Italijan Giulio Terzi ter Avstrijec Michael Spindelegger so v pismu zunanjepolitično predstavnico EU Catherine Ashton spomnili na decembra dano obljubo Srbiji. Obljubili so, da ji bodo podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Srbija zasluži priznanje

Poudarili so tudi, da je država v zadnjem času okrepila svoja prizadevanja, za kar zasluži priznanje. Ministri menijo, da bi status kandidatke Srbijo opogumil, da si bi prizadevala za normalizacijo odnosov s Kosovom. Ministri bodo na ponedeljkovem srečanju v Bruslju izpostavili, da je uradni Beograd poskušal ohladiti napetosti na večinsko srbskem severu Kosova.

Nemčija ostro proti

Nasprotno kot francoski, italijanski in avstrijski zunanji minister pa Srbije pri pridobitvi statusa kandidatke ne podpira nemški zunanji minister Guido Westerwelle, vse dokler ne bo prišlo do konkretnega napredka v dialogu med Beogradom in Prištino.

Tudi Balkan je Evropa

Evropska komisija pa je pred kratkim posnela spot, v katerem poskuša jugovzhodno Evropo približati članicam EU. V promocijskem spotu So similar, so different, so European (Tako podobni, tako različni, tako evropski) se pojavljajo države Balkana, ki jih primerjajo z državami EU. Tako je Srbija s svojimi trgi podobna Franciji, črnogorska Boka Kotorska je kot obala Švedske, hrvaško gledališče spominja na dunajsko opero, makedonski študentje bi bili zlahka tudi britanski, Mostar je kot južna Italija, redakcija kosovske televizije bi lahko bila tudi nekje v Španiji in turški nebotičniki v Nemčiji.

 

Deli s prijatelji