ODLOČITEV

Srbija je kandidatka za članstvo v EU

Objavljeno 28. februar 2012 21.21 | Posodobljeno 28. februar 2012 21.22 | Piše: Ma. F., STA

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova.

Evropska komisija skrbi za svoje uslužbence.

BRUSELJ – Svet EU za splošne zadeve je danes v Bruslju sprejel formalno odločitev, da bo Srbija dobila status kandidatke za članstvo v Uniji. Dokončno naj bi to potrdili voditelji EU na vrhu v četrtek in petek.

Sprva so pričakovali, da bodo ministri odločitev danes sprejeli hitro, vendar pa je zaradi zadržkov Romunije, ki je zahtevala, da se v sklepe vključi ureditev statusa vlaške manjšine v Srbiji, po navedbah virov prišlo do zamude, saj odločitev zahteva soglasje vseh 27 članic.

Srbija status pričakovala že decembra

Srbija je status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Vrh EU je Srbiji decembra lani določil tri pogoje za status: napredek pri izvajanju dogovorov v okviru dialoga s Prištino, dogovor o regionalnem sodelovanju ter dejavno sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja mandatov evropske misije Eulex in operacije zveze Nato Kfor. Preboj je bil dosežen konec tedna, ko sta bila v okviru dialoga Beograda in Prištine izpolnjena dva od omenjenih pogojev. Strani sta namreč po dolgih pogajanjih dosegli kompromis o zastopanju Kosova na regionalnih srečanjih in o izvajanju dogovora o skupnem upravljanju meje na severu Kosova.

Deli s prijatelji