NAPRODAJ

Srbi v prodajo Telekoma

Objavljeno 06. julij 2015 14.38 | Posodobljeno 06. julij 2015 14.38 | Piše: STA, K. K.

Srbska agencija za privatizacijo je konec tedna objavila javni poziv za zbiranje nezavezujočih ponudb za prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija.

Simbolična fotografija.

BEOGRAD – Srbska agencija za privatizacijo je konec tedna objavila javni poziv za zbiranje nezavezujočih ponudb za prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija. Zainteresirani morajo ponudbe predložiti najkasneje do 2. avgusta, poroča srbska agencija Tanjug. Pri postopku prodaje svetuje francoska družba Lazard Freres. Potem ko bo komisija za izvedbo postopka prodaje Telekoma pripravila seznam prispelih nezavezujočih ponudb, bo agencija za privatizacijo izbrane ponudnike pozvala k sodelovanju v drugi fazi postopka prodaje.

Pogoj: Vsaj 500 milijonov prihodkov

Pri nakupu Telekoma Srbija lahko sodelujejo domače in tuje pravne osebe, ki izpolnjujejo pogoje iz javnega razpisa. Med najpomembnejšimi pogoji sta, da je ponudnik v zadnjih treh letih nudil storitve mobilne telefonije in da je v zadnjih treh poslovnih letih ustvaril prihodke od telekomunikacijskih storitev v višini več kot 500 milijonov evrov. Zadovoljiv je tudi pogoj, da je ponudnik v zadnjih 10 letih pridobil sredstva v višini več kot 500 milijonov evrov.

Zainteresirani kupec lahko pri nakupu sodeluje tudi, če je vrednost njegovega premoženja ob koncu lanskega leta znašala vsaj dve milijardi evrov. Na razpisu lahko poleg tega sodeluje tudi investitor, ki je z 20-odstotnim deležem že vsaj 10 let udeležen v lastništvu katerega od telekomunikacijskih operaterjev, in sicer z letnimi prihodki vsaj 500 milijonov evrov, še navaja Tanjug.

Italijani so se umaknili

Srbska država ima v Telekomu 58,11-odstotni delež, 20 odstotkov je lastnih delnic, preostalih 21,89 odstotka pa predstavljajo fizične osebe. Telekom Srbije je sicer že bil v delni tuji lasti – leta 1997 sta vanj vstopila grški OTE in Telecom Italia, a sta se do leta 2003 umaknila.

Po neuradnih podatkih naj bi prve cenitve družbe, ki jih je opravil Ernst & Young, družbo vrednotile na milijardo evrov, slabih 300 milijonov evrov več od cenitve Telekoma Slovenije. Toliko, torej dobro milijardo evrov, je skupina Telekom Srbije lani imela tudi prihodkov, EBITDA pa je znašala 385 milijonov evrov, pišejo današnje spletne Finance.

Deli s prijatelji