SREČNEŽA

Sprehajala sta psa, našla pa sedem milijonov evrov

Objavljeno 27. februar 2014 09.00 | Posodobljeno 27. februar 2014 09.00 | Piše: E. B.

Ameriška zakonca sta odkrila vedra s kovanci, starimi od 120 do 170 let.

SANTA ANA – Sprehod z ljubim kužkom, najljubše vsakodnevno opravilo kalifornijskih zakoncev: tokrat pa sta se domov vrnila mnogo bogatejša, za kar deset milijonov dolarjev (7,2 milijona evrov)!

Na svojem posestvu v Santa Ani, kjer živita že več let, tam pa naj bi bil tudi sedež njunega podjetja, sta namreč odkrila osem razpadajočih kovinskih veder s kovanci, starimi od 120 do 170 let: odlično ohranjeni, mnogi kakor novi, se seštejejo v vrednost 27.000 dolarjev, a nekateri primerki so tako redki, saj sploh niso bili v obtoku, da so ocenjeni tudi na 700.000 evrov. Tako je že potrdil tamkajšnji uveljavljeni numizmatnik Don Kagin, čigar družina se z dragocenimi kovanci ukvarja že več kot osem desetletij in ki zastopa srečna zakonca. Par želi ostati anonimen, kdo bi lahko zakopal zaklad na njunem posestvu, pa se nikomur ne sanja. Da je denar rezultat kaznivega dejanja, je malo verjetno, je prepričan Kagin, morda je prejšnji, nezaupljivi lastnik, glede na odlično stanje denarja mogoče celo delavec v kovnici, skril bajno premoženje pred pogoltneži ter banko in pozabil nanj, potem pa umrl, še preden bi ga lahko komu prepustil.

Do leta 1870 je bil papirnati denar v Kaliforniji nezakonit, zato so bili kovanci do takrat edino plačilno sredstvo. Do zdaj znani in odkriti primerki so zato, logično, pošteno obrabljeni, ne preseneča, torej, da je zaklad iz Santa Ane, sijoč in morda celo še nedotaknjen, tako drago ocenjen, za zdaj pa velja za največjo zasebno najdbo na ameriških tleh. Denar, ki je po večini nastal v kovnici v San Franciscu, je bil v vedrih razvrščen glede na vrednost in tudi kronološko, kar je občutno olajšalo delo strokovnjakom, ki zakoncema zdaj pomagajo pri prodaji navdušenim zbirateljem. Nekaj primerkov bo par posodil numizmatikom, ki v Kaliforniji pripravljajo zanimivo razstavo, nekaj pa jih bosta obdržala za spomin – na čudovit in nadvse plodovit sprehod. 

Deli s prijatelji