MOZARTOVO MESTO

Spoznajte graditelje baročnega bisera

Objavljeno 20. julij 2014 00.16 | Posodobljeno 20. julij 2014 00.16 | Piše: Jure Predanič

Čeprav je Salzburg že zelo dobro znan Slovencem, se v Mozartovem mestu vedno znova potrudijo, da pripravijo kakšno novost, s katero privabljajo tudi tiste, ki ga že poznajo. Za tiste, ki v središče Solnograške še niso zavili, pa izgovorov, da še niso obiskali enega najlepših baročnih mest, tako in tako ni.

Salzburg je mesto presežnikov. S svojimi 147.000 prebivalci sicer ni eno največjih, je pa zagotovo eno najbolj kulturno bogatih in obiskanih. Vsako leto gosti približno 4500 kulturnih dogodkov. Vrhunca ni, vrhuncev je več, mednje pa spadajo Salzburški festival, Teden Mozarta, Velikonočni festival, Binkoštni festival, Poletni festival... Mozartovo mesto vsako leto pritegne približno šest milijonov in pol obiskovalcev in je tako že dolgo uveljavljen kot druga najpomembnejša turistična točka v Avstriji takoj za Dunajem.

V osrčju baročnega mesta

Novost, ki od letošnjega maja vabi obiskovalce, je nov muzej DomQuartier. Prvič po 200 letih je spet mogoče po krožni poti obiti vrhunec baročnega središča mesta: katedralo, samostan in palačo – nekdanje prostore nadškofov, ki so vladali temu mestu. Prav bogati nadškofi so pred več kot 400 leti začeli preoblikovati Salzburg v baročni dragulj. V mestu, ki je obogatelo s trgovino s soljo, zlatom in drugimi surovinami, so bili navdušeni nad papeško državo in so se hoteli čim bolj približati veličini Rima. Zato so tja povabili največje arhitekte takratnega časa, ki so ustvarili mojstrovino, od leta 1997 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

V muzeju postane jasno, kakšno moč in vpliv so imeli nadškofje. Eden najpomembnejših graditeljev v Salzburgu je bil nadškof Guidobald von Thun, ki je med 14-letno vladavino med letoma 1654 in 1668 pustil največji pečat v tem delu mesta. Novi DomQuartier prikazuje te zgodbe o moči, umetnostni zgodovini in arhitekturi tistega časa. Eden od draguljev Salzburga je palača Mirabell. Z njenimi vrtovi se je boste zagotovo spomnili iz filma Moje pesmi, moje sanje. Zgrajena je bila leta 1606, za njeno poznejšo podobo pa je v zgornjem 18. stoletju poskrbel znani baročni arhitekt Lukas von Hildebrandt. Palača je bila v 19. stoletju poškodovana, za njeno zdajšnjo skromno podobo pa je nato poskrbel Peter von Nobile. Nekateri detajli, ki so preživeli nepoškodovani, še pričajo o nekdanjem sijaju palače. Večkrat so bili preoblikovani tudi znani vrtovi Mirabell. Skulpture okrog vodnjaka simbolizirajo štiri elemente: ogenj, zrak, zemljo in vodo. Vrtove je za javnost odprl že cesar Franc Jožef leta 1854.

Večni počitek v družbi Mozartove sestre

Želite biti pokopani v družbi elitnežev iz Salzburga, med katere na primer spadajo sestra Wolfganga Amadeusa Mozarta pa skladatelj Michael Haydn, brat bolj znanega skladatelja Josepha, in drugi častni meščani in župani Salzburga? Ni problema, za nekaj tisoč evrov na leto si lahko zagotovite prostor na Pokopališču sv. Petra. A pohitite, čakalna doba je zelo dolga in tisti, ki bi želeli ležati med temi petičneži, morajo o tem razmišljati že precej mladi. In tudi če se vam nasmehne sreča, ni verjetno, da bi tu ostali za vedno – večni počitek tu dobijo le tisti najbolj pomembni. Pokopališče velja za enega najlepših na svetu in je s svojimi katakombami obvezna postojanka med obiskom Salzburga.

Tudi okolica ponuja veliko za obiskovalce. Med bolj priljubljenimi izleti je obisk gore Untersberg. Nanjo je mogoče priti tudi z gondolo. Med devetminutno vožnjo med spodnjo postajo na nadmorski višini 456 metrov in zgornjo na nadmorski višini 1776 metrov lahko uživate v veličastnem razgledu na dolino Rositten in okoliške hribe. Do vrha Geierecka ni več daleč, saj je ta na nadmorski višini 1805 metrov. Tudi če na goro ne pridete peš, si lahko privoščite krepko avstrijsko kosilo.

Vredna obiska je tudi največja ledena jama na svetu v Werfnu. Ledeni sijaj si je mogoče ogledati celo v poletnih vročih dneh, saj tudi poleti temperatura v jamah ne preseže ledišča. Vhod v jamo je širok 20 metrov in dolg 18 ter ga je videti že od daleč. Jamski sistem se razteza na več kot 42 kilometrih podzemlja, prvi pa skriva ogromne tvorbe iz ledu. Ta del je odprt za javnost in si ga je mogoče ogledati na vodenem ogledu.

Deli s prijatelji