NOVO ŽIVLJENJE

Spotaknjeni begunec bo v Španiji nogometni trener

Objavljeno 21. september 2015 12.14 | Posodobljeno 21. september 2015 12.14 | Piše: E. B.

Sircu, ki ga je okrutna snemalka med begom čez mejo spotaknila, ponudili nov začetek v Španiji.

Podobe bežečega očeta z otrokom v naročju, ki ga je v že tako kaotičnih razmerah brezsrčna snemalka madžarske desničarske televizije povrhu spotaknila, so sprožile val zgražanja po vsem svetu, dosegle pa so tudi špansko nogometno meko, kjer so Sircu in njegovi družini zdaj ponudili novo življenje.

Osama Abdul Mohsen in Zaid sta pred dnevi poletela čez travnik, ko jima je med bežanjem čez srbsko-madžarsko mejo nogo nastavila Petra Laszlo, ki je usodnega dne z brcami obdelala še nekaj drugih beguncev: nihče ni ostal ravnodušen ob obrazu zaprepadenega očeta in solzah njegovega sedemletnega sina, potem pa je nenadoma posijal žarek upanja. Ko so se mediji razpisali, da je Sirec izkušeni nogometni trener, v domovini je vodil celo prvoligaša Al-Fotuvo, so se namreč zganili v Madridu! Tam je sedež španske nacionalne nogometne šole, Cenafe, ta pa je Mohsnu zagotovila delo v svoji podružnici v Getafeju, omogočili pa mu bodo tudi nastanitev za vso družino; z Zaidom in najstarejšim, osemnajstletnim sinom je iz Nemčije že prispel v sanjsko deželo, žena in druga dva sinova pa naj bi jim sledila v kratkem. »Po televiziji sem spremljal, kakšno grozljivo izkušnjo je doživel,« je plemenito odločitev pojasnil direktor Cenafeja Miguel Ángel Galán. »Bilo nam je zelo hudo, ko pa smo izvedeli, da je nogometni trener, smo spoznali, da mu lahko ponudimo nov začetek. Prek španskega novinarja smo vzpostavili stik z njim in ga povabili. Zakaj ne bi, saj smo trenerska šola in radi pomagamo vsem, ki se ukvarjajo s tem področjem. A preden ga zaposlimo, se bo moral naučiti špansko.«

Mohsen je s sinovoma v noči na četrtek že prispel z vlakom iz Münchna v Madrid, na poti pa jih je spremljal tudi eden od trenerjev španske ustanove, ki govori arabsko. Družina se je nastanila v stanovanju blizu Cenafeja, stroške pa bo ustanova pokrivala iz svojega proračuna, ki ga polnijo pokrovitelji. Mohsnu bodo pomagali tudi pri ureditvi potrebne dokumentacije za bivanje in delo v Španiji ter učenju jezika, prav kmalu pa naj bi začel delati pri lokalnem klubu Getafe, FC. In kar je najpomembneje, na Iberski polotok bodo v kratkem preselili še drugo polovico družine, ki je med begom obtičala v Turčiji. Nedvomno bodo pot nadaljevali v mnogo bolj človeških razmerah kakor Mohsen in dečka, ki so Nemčijo dosegli po dvanajstih dneh kalvarije: trojica se je namreč do grškega otoka Kos prebila v gumijastem čolnu, sledilo pa je brezumno bežanje čez celinske meje, kjer jim je blizu madžarske vasice Roszke načrte poskušala prekrižati okrutna snemalka, zaradi katere sta staknila še blage poškodbe – še dobro se je končalo, kajti Mohsen, ki je poletel čez nogo Laszlove, je pristal na krhkem sinu, ki je nemočno obležal na travniku.

Vsaj en srečen konec nešteto pretresljivih zgodb, ki so v zadnjih tednih zaznamovale tragično begunsko krizo; še spomnimo, brezsrčna snemalka desničarske spletne televizije N1TV, ki je, šokantno, tudi sama mati, je istega dne ostala brez službe, posnetki pa so pozneje razkrili, da je zbrcala in spotaknila še številne druge begunce, žrtev pa ni izbirala; lotila se je namreč tako odraslih kot otrok. 

Deli s prijatelji