SPORNO

Spor zaradi Gandijevega piva

Objavljeno 24. januar 2015 22.37 | Posodobljeno 24. januar 2015 22.38 | Piše: S. I.

Pivovarna New England Brewing se opravičuje, a zagovarja svoje pivo s podobo Mahatma Gandija. Indijcem iz ZDA in Indije se stvar ne zdi tako smešna.

Mahatma Gandi, kakršnega se spomni ves svet. Foto: Wikimedia Commons

Ameriška pivovarna iz Connecticuta se je opravičila Indijcem, ki se čutijo užaljene, ker je za eno od svojih piv uporabila ime in podobo legendarnega indijskega politika in borca za človekove pravice Mahatma Gandija. Pivovarna New England Brewing Co. namreč prodaja pivo vrste India pale ale (IPA), imenovano gandhi-bot, na katerem je upodobljen robot z Gandijevim obrazom. No, pijače kljub temu ne nameravajo umakniti iz prodaje.

»Opravičujemo se vsem Indijcem, ki se jim zdi naše pivo žaljivo. Naš namen ni žaliti nikogar, ampak počastiti in slaviti človeka, ki ga globoko spoštujemo,« so zapisali na svojem profilu na facebooku. Kakor pravijo na spletni strani pivovarne, je gandhi-bot – ki je na trgu že pet let – »popolnoma vegetarijansko« pivo in »idealni pripomoček za samoočiščenje ter iskanje resnice in ljubezni«.

Protesti v ZDA in Indiji

Kritiki pivovarni očitajo, da v komercialne namene izkorišča ime velikega človeka, ki je z nenasiljem peljal Indijo do neodvisnosti. Proloy K. Das, pravnik iz Hartforda, glavnega mesta Connecticuta, je tvitnil, da bi »moralo zvezno državo Connecticut biti sram, ker na njenih tleh stoji pivovarna New England Brewing«, pri čemer se mu ne zdi žaljivo le to, da so pivu nadeli ime po Gandiju (ki je bil, mimogrede, tudi popolni abstinent), ampak tudi to, da so ga narisali kot robota.

Indijski časopisi so poročali, da je neki odvetnik v Hajderabadu proti pivovarni vložil tudi tožbo, saj da uporaba Gandijeve podobe krši indijske zakone in žali čast celotne nacije. Poslanec državnega parlamenta v Connecticutu Prasad Srinivasan, ki prihaja iz Indije, je novinarjem ameriške tiskovne agencije AP povedal, da ne more opisati svojega ogorčenja nad zlorabo Gandijevega imena: »Ni mi jasno, kako njegova podoba na pločevinki piva slavi zagovornika miru.« Podobno menita tudi Gandijev pravnuk Tušar Gandi, ki je poudaril, da je njegov praded preziral uživanje alkohola, in vnuk Gopalkrišna Gandi, ki je dedovo upodobitev na pločevinki označil za »neokusno in neumno«. 

Deli s prijatelji