NEDOLŽEN

Spolno sužnjo posojali, a Clinton se je ni dotaknil

Objavljeno 25. januar 2015 09.08 | Posodobljeno 25. januar 2015 09.09 | Piše: E. B.

V škandal menda ni vpleten nekdanji ameriški predsednik, kot so navajali nekateri.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Kot da ne bi bil škandal, v katerega naj bi bil vpleten tudi peti v vrsti za britanski prestol, že dovolj obsežen, so se pojavili namigi, da naj bi Virginio Roberts zlorabljal tudi najzloglasnejši politični prešuštnik – Bill Clinton.

Toda Američanka, ki je na sodišče na Floridi v sklopu svoje civilne tožbe, s katero zahteva 50 milijonov dolarjev odškodnine, vložila zajetno dokumentacijo s številnimi izjavami in domnevnimi dokazi za kazniva dejanja, je že zanikala govorice, da je imela spolne odnose tudi z nekdanjim predsednikom ZDA, ga pa je imela čast spoznati in se z njim menda tudi družiti, je pojasnila. Zdaj 31-letnica naj bi leta 2001 sodelovala v divji orgiji z bogatunom in že obsojenim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, še osmimi dekleti in samim princem Andrewom: zgodilo naj bi se na otoku Little St. James Island na ameriških Deviških otokih, ki je v Epsteinovi lasti. Takrat naj bi bil eden od gostov premožnega Američana tudi njegov dobri prijatelj Clinton, toda Robertsova opozarja, da se je nekdanji predsednik še dotaknil ni niti ni opazila, da bi se nedopustno ali nespodobno zbližal s katerim koli drugim dekletom.

Sicer se Robertsova zaradi spornih navedb že brani navala obtožb o blatenju, toda vztraja: »Govorim resnico in vsi ti napadi mi ne bodo preprečili, da izpostavim vse tiste, ki so si me podajali za spolne storitve. Vsi, ki imajo vpliv, so očitno prepričani, da so nedotakljivi, da zanje ne veljajo enaka pravila kakor za druge. A to ni prav.« Epstein in njegovo nekdanje dekle Ghislaine Maxwell naj bi Robertsovo temeljito podučila o spolnosti in je naučila celo uporabe seksualnih pripomočkov, pravo izobraževanje naj bi potekalo v milijarderjevih dvorcih na Floridi in v New Yorku, pozneje pa naj bi jo kot spolno sužnjo začela posojati eliti po vsem svetu: »Tako rekoč sem se učila vsak dan, kakor da bi hodila v šolo. Z Epsteinom sem velikokrat seksala. Učil me je, kako dati moškemu vse, kar si želi.« Robertsova jih je imela komaj petnajst, ko naj bi jo v svojo bližino zvabila Maxwellova, ta je z najstnico in drugimi mladoletnimi dekleti seksala redno in jih vpeljevala v svet orgij, pri vsem naj bi jih tudi fotografirala. In del te škandalozne zgodbe, kot smo že poročali, naj bi bil tudi vojvoda Yorški, Andy, kot naj bi mu pred dobrim desetletjem pravila mlada Victoria, princ, ki se je ta teden mudil na gospodarskem snidenju v švicarskem Davosu, pa zanika svojo vpletenost (spolni odnosi naj bi se zgodili trikrat); pred dnevi je tako prvič javno spregovoril o napadih in jih odločno zanikal. Priznal je le poznanstvo z Robertsovo, ki pa da je bilo očitno rezultat njegove slabe presoje. Američanka je na sodišču povedala, da se je za srečanje s kronano glavo posebno pripravila z novo obleko, s princem je sprva morala tudi plesati, med razvratnim dogajanjem pa naj bi ga varnostno osebje čakalo v avtomobilu na ulici.

Odvetniki 31-letnice so minuli teden poskušali izročiti pisno prošnjo 54-letnemu princu Andrewu za prostovoljno sodelovanje v postopku, a je pismo odromalo nazaj čez lužo, češ da ga ni bilo mogoče vročiti.

Peti v vrsti za britanski prestol sicer ni uradno obtožen ničesar, za dejansko ovadbo menda obstaja celo več pravnih ovir – denimo imunost, ki naj bi jo Epstein 2008., ko se je pogodil s tožilstvom, zagotovil svojim prijateljem glede primerov domnevnih spolnih zlorab –, a je kljub temu najel Williama Clegga. Ali bo z njegovo pomočjo celo tožil 31-letnico zaradi domnevnega blatenja, kot je to že storil Epsteinov prijatelj in profesor s Harvarda Alan Dershowitz, ki se je ravno tako znašel na seznamu izprijencev, še ni znano. Dershowitz sicer trdi, da gre pri vsem skupaj preprosto za izmišljene zgodbe in obračun Robertsove z elito. Mimogrede, tožnica je še naznanila, da bo po potrebi razgalila številne neokusne podrobnosti dogajanja, ki jih je vrsto let skrbno zapisovala v svojem dnevniku, za razkošnimi zidovi Epsteinovih dvorcev.

Deli s prijatelji