AKTIVISTI USPEŠNI

Splitski ZOO bodo vendarle zaprli

Objavljeno 26. marec 2014 08.29 | Posodobljeno 26. marec 2014 08.30 | Piše: S. I.

Tuji turisti so zgroženi nad stanjem v živalskem vrtu. Mestna oblast se dolgo ni zmenila za pritožbe varuhov pravic živali.

Žalostni medved. Foto: tripadvisor.com

Splitski živalski vrt, ki so ga številni turisti na spletnih družabnih omrežjih in turističnih portalih razglasili za moro in najslabšega na svetu, bo kmalu zaprl svoja vrata. »Divje živali ne bi smele živeti v takšnih razmerah,« je izjavil podžupan Splita Goran Kovačević.

Mestna oblast je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina upravi vrta ukazala, naj pripravi načrt selitve živali in sestavi program spremembe živalskega vrta v izobraževalni in zabaviščni park z domačimi živalmi ter botaničnim vrtom. Medvede naj bi tako preselili v osrednjo Hrvaško, opice v Nemčijo, preostale živali pa v druge tovrstne ustanove po državah Evropske unije, kjer bodo imele boljše razmere za življenje. Problematična pa bi utegnila biti posvojitev splitskega tigra, saj je zverina stara že 14 let, tigri njegove vrste pa živijo največ 16 let.

Šokirani turisti

Obvestilo o zaprtju živalskega vrta je prišlo v javnost kmalu po šokantnih poročilih hrvaških medijev, ki so opisovali strahotne razmere, v katerih živijo živali. Novinarji niso pozabili omeniti medveda, ki prebiva v drobceni kletki brez koščka zemlje, ali šepajočega tigra, za katerega se nihče ni zmenil.

Novinarji so povzeli tudi izjave tujih turistov s spletnega portala tripadvisor.com, na katerem je neki finski obiskovalec svoj prispevek naslovil Mora v Splitu – najslabši živalski vrt, kar sem jih videl v življenju, pri čemer je druge potencialne obiskovalce opozoril, da se bodo verjetno zjokali, ko ga bodo videli. »Več kot žalostno,« je zapisal ljubitelj živali iz Kanade. »Vse so bile videti tako žalostne, da bi se človek najraje kar ponoči pritihotapil v živalski vrt in jih izpustil,« je komentiral britanski turist.

Lokalni aktivisti za pravice živali so si že več let prizadevali, da bi ZOO, ki stoji na hribu nad Splitom, zaprli. »Še nedavno je v majhni kletki živelo pet volkov, ki so se zaradi prostorske stiske nenehno napadali med seboj,« je novinarjem Jutarnjega lista povedal Srdjan Marinić, vodja državljanske pobude Marjan. A kot kaže, so morali občinski veljaki dobiti zgrožene odzive tujih turistov, da so se zganili. 

Deli s prijatelji