NADZOR

Spletne in telefonske komunikacije nadzoruje več evropskih držav

Objavljeno 02. november 2013 17.43 | Posodobljeno 02. november 2013 17.44 | Piše: STA, Mo. S.

Obveščevalne službe evropskih držav naj bi nadzor izvajale neposredno prek optičnih kablov.

Bomo manj telefonirali?

LONDON – Britanski časnik The Guardian je danes ob sklicevanju na dokumente, ki jih je razkril ameriški žvižgač Edward Snowden, poročal, da obveščevalne agencije Nemčije, Francije, Španije in Švedske v sodelovanju z britanskimi obveščevalci izvajajo obsežen nadzor spletnih in telefonskih komunikacij.

Britanska prisluškovalna agencija GCHQ, ki tesno sodeluje z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA), naj bi tako prevzela vodilno vlogo pri pomoči državam, da pri vohunjenju zaobidejo veljavno zakonodajo. Obveščevalne službe evropskih držav naj bi nadzor izvajale neposredno prek optičnih kablov, prav tako pa tajno tudi s pomočjo komunikacijskih podjetij, še navaja časnik.

Kaj bodo rekli Nemci in Španci?

Poročanje britanskega časnika bi lahko v zadrego spravilo marsikatero vlado, med drugim tudi nemško in špansko, ki sta se nedavno z ogorčenjem odzvali na poročila o ameriškem vohunjenju v državah zaveznicah. Nemška kanclerka Angela Merkel je s prisluškovanjem svojemu telefonu seznanila ameriškega predsednika Baracka Obamo, Španija pa je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika v Madridu.

Da evropske obveščevalne službe zbirajo podatke o telefonskih komunikacijah svojih državljanov, je v torek na zaslišanju v kongresu dejal tudi direktor NSA Keith Alexander in zatrdil, da evropski obveščevalci svoje informacije delijo z NSA.

Deli s prijatelji