LAHKOMISELNOST

Španija v krizi, monarh pa ubija slone

Objavljeno 15. april 2012 19.39 | Posodobljeno 15. april 2012 19.40 | Piše: S. U., STA

Kraljev krvavi konjiček razburil špansko javnost.

Juan Carlos.

MADRID – Medtem ko španski kralj Juan Carlos okreva po operaciji kolka, potem ko se je poškodoval med zasebnim obiskom Bocvane, se španski mediji zgražajo nad njegovim načinom preživljanja prostega časa. Kolk naj bi si bil kralj, sicer častni predsednik španske sekcije Svetovnega sklada za divjino (WWF), zlomil med lovom na slone.

Delovna vnema ne more pomiriti Špancev

Juan Carlos se sicer po operaciji počuti dobro in že lahko premika operirano nogo. Že drevi naj bi imel prvo uro fizioterapije, je povedal kirurg Angel Villamor, ki je operiral 74-letnega kralja. Kralj si namreč želi čim hitreje okrevati in ponovno začeti opravljati službene obveznosti, je zatrdil njegov sin, prestolonaslednik Felipe, ki kralja trenutno nadomešča.

A tudi delovna vnema ne more pomiriti Špancev, ki so se na kraljevo ljubezen do lova, za katero so izvedeli šele zaradi njegove nesreče, odzvali izjemno kritično. Najbolj brana španska dnevnika El Pais in El Mundo sta tako danes objavila fotografijo, ki prikazuje še zdravega Juana Carlosa na safariju v Afriki leta 2006, kako pozira ob ubitem slonu.

»Po informacijah, ki jih imamo na voljo, lahko potovanje označimo kot neodgovorno in izvedeno v najneprimernejšem trenutku,« je pod sliko zapisal urednik desnosredinskega El Munda.

Monarhove lahkomiselnosti Španci ne podpirajo

Monarh, ki v Afriki lovi slone, medtem ko gospodarska kriza v naši državi povzroča toliko problemov, ljudem posreduje podobo ravnodušja in lahkomiselnosti, ki ju državni voditelj nikoli ne bi smel poosebljati, še piše El Mundo. Rezultati spletne ankete, ki jo je izvedel El Mundo, kažejo, da se s takšnim stališčem strinja kar 96 odstotkov sodelujočih v anketi.

Levosredinski časnik El Pais kralju očita, da podatkov o zasebnih potovanjih v tujino praviloma ne zaupa niti vladi niti parlamentu, kaj šele javnosti. Španski premier Mariano Rajoy tako ni bil obveščen o tokratni kraljevi odsotnosti niti o njegovi nameri, da bo v Afriki lovil slone, poudarja časnik.

Najbridkejše leto španskega dvora

Španski dvor se medtem še vedno izmika govoru o podrobnostih kraljevega potovanja in trdi zgolj, da je šlo za zasebno pot. Kraljevo pravico do zasebnosti sicer zagovarja konservativni monarhistični časnik ABC, ki obžaluje, da nekateri želijo izkoristiti nesrečo, ki jo je doživel Juan Carlos, za kritiko parlamentarne monarhije.

Današnja izdaja ABC tako španski kraljevi družini posveča 12-stransko prilogo z naslovom Najbridkejše leto. V njej spominja na razočaranja, ki so letos doletela družino, vključno s korupcijsko afero, zaradi katere se mora pred sodiščem zagovarjati kraljev zet Inaki Urdangarin, mož princese Cristine.
 

Deli s prijatelji