NEPRIČAKOVANO

Soustanovitelj Yahooja odstopil s položaja

Objavljeno 18. januar 2012 21.45 | Posodobljeno 18. januar 2012 21.46 | Piše: Ma. F., STA

Iz podjetja za zdaj še niso sporočili, kdo ga bo nasledil.

SAN FRANCISCO – Soustanovitelj ameriškega spletnega velikana Yahoo Jerry Yang je v torek nepričakovano odstopil z vseh svojih položajev v podjetju, ki se sicer nahaja v nerožnatih razmerah. Iz Yahooja za zdaj še niso sporočili, kdo ga bo nasledil na omenjenih položajih.

Zavrnil prevzemno ponudbo Microsofta

Danes 43-letni Yang, ki ima v lasti 3,6 odstotka Yahoojevih delnic, je odstopil iz upravnih odborov matične družbe ter odvisnih družb Yahoo Japan in Alibaba Group Holding.

To naj bi storil zaradi nestrinjanja z domnevnimi razmišljanji upravnega odbora o tem, da bi prodali celotno podjetje ali le njegov del. Znano je, da je Yang, ko je od junija 2007 do januarja 2009 vodil podjetje kot glavni izvršni direktor, zavrnil 47 milijard dolarjev vredno prevzemno ponudbo Microsofta.

S tem je izzval nezadovoljstvo številnih delničarjev, še posebej zato, ker je vrednost podjetja odtlej upadala, saj se ni znalo spopasti z ostro konkurenco Googla in preostalih tekmecev.

Po odstopu podražitev delnic

Mnogi analitiki so Yanga videli kot oviro pri nadaljnjem razvoju Yahooja, zato je razumeti tudi dejstvo, da so se Yahoojeve delnice po objavi novice o odstopu Yanga podražile za 3,5 odstotka. Po nekaterih podatkih naj bi se za Yahoo zanimali tako Microsoft kot več investicijskih skladov.

Podjetje je sicer upalo, da se bo iz nerožnatih razmer izkopalo ob pomoči Carol Bartz, a ta pričakovanj ni izpolnila, zato so jo septembra razrešili. Pred kratkim so za glavnega izvršnega direktorja imenovali Scotta Thompsona.

Čas za nove izzive

Yang je medtem v pismu Bostocku zapisal, da mu je čas, ki ga je preživel v Yahooju od njegove ustanovitve do danes, prinesel nekaj najbolj vznemirljivih in koristnih izkušenj v življenju, da pa je zdaj pravi trenutek, da začne slediti drugim izzivom zunaj Yahooja.

Deli s prijatelji