PROTEST

Sorodniki pogrešanih potnikov: Predajte nam morilca

Objavljeno 31. marec 2014 15.03 | Posodobljeno 31. marec 2014 14.00 | Piše: P. J.

Iskanje domnevno strmoglavljenega letala v Indijskem oceanu se nadaljuje.

KUALA LUMPUR – Svojci več kot 150 Kitajcev, ki so bili na krovu pogrešanega malezijskega letala, se morajo sprijazniti, da so njihovi najbližji mrtvi in se pripraviti na slovo od njih, se glasijo zapisi v časopisih. Približno 30 članov družin je v nedeljo odletelo iz Pekinga v Kuala Lumpur, kjer so se soočili z malezijskimi oblastmi.

Kitajske oblasti mirijo sorodnike

Na novinarski konferenci so kazali napise: »Predajte nam morilca. Povejte nam resnico. Vrnite nam naše sorodnike.« Kitajski mediji pa medtem opozarjajo in svarijo Kitajce pred iracionalnimi izjavami in obnašanju do malezijskih oblasti. »Takšne poteze bi lahko škodile nacionalnemu interesu, vsi Kitajci pa bi lahko plačali za to tragedijo,« so prepričani.

V članku so zapisali, da je ne glede na veliko neodgovorjenih vprašanj jasno, da je letalo strmoglavilo v Indijski ocean in da nobeden od potnikov ni preživel. »Čeprav so bile malezijske oblasti morda nekoliko nerodne pri ravnanju v zvezi z nesrečo, moramo razumeti, da gre za eno najnenavadnejših nesreč v vseh zgodovini azijskega letalstva.«

Bojkot Malezije

Zaradi izginotja boeinga 777 so kitajski medijski zvezdniki na spletnih omrežjih napadli Malezijo, turisti pa bojkotirajo obisk države. Analitiki pravijo, da so celo mnogi kitajski investitorji odpovedali že dogovorjene investicije v Maleziji.

Jiang Hui, eden izmed Kitajcev, ki je protestiral, je dejal, da so Kitajci sicer prijazni ljudje, vendar ločijo napačno od pravilnega. »Ne odpustimo grešnikom, ki škodijo našim sorodnikom, prikrivajo resnico in povzročajo zamude pri iskanju in reševanju. Od malezijskih oblasti pa zahtevamo, da se opravičijo zaradi ugotovitev, ki so jih objavili 24. marca, brez jasnih dokazov in občutka za odgovornost, da je letalo bilo uničeno in da so ljudje umrli.

Kitajsko letalo je ta konec tedna v oceanu opazilo tri večje predmete, ki so plavali v morju, vendar je malezijski predsednik vlade že potrdil, da predmeti niso povezani z izginulim letalom.

Malezijski minister za promet Hišamudin Husein je dejal, da se zavedajo, da družine ne morejo sprejeti, da so njihovi sorodniki mrtvi, dokler ne bo trdnih dokazov, in dodal, da tudi Malezija ne bo izgubila upanja.

 

Deli s prijatelji