ONESNAŽENOST

Sonce le na zaslonih

Objavljeno 18. januar 2014 17.50 | Posodobljeno 18. januar 2014 17.51 | Piše: U. S.

Peking se duši v smogu, meščani sploh ne vidijo dnevne svetlobe.

PEKING – Tako hudega smoga, kot je bil v četrtek, v kitajski prestolnici ni bilo več mesecev: tako gost je, da se zdi, kot bi bil vseskozi mrak. Prebivalci pogrešajo dnevno svetlobo in sonce, z maskami na obrazu se zbirajo pred ogromnimi zasloni, ki so jih postavile mestne oblasti, da bi vsaj tako spremljali virtualni sončni vzhod in zahod.

Zasloni so navadno namenjeni oglasom, večinoma oglašujejo turistične destinacije, zdaj pa so jih namenili soncu. To je bila edina pot, da so ga prebivalci kitajske prestolnice v četrtek sploh videli. Oblasti starejšim in otrokom svetujejo, naj ostanejo doma, dokler se kakovost zraka ne bo izboljšala. V zraku je čutiti oster in jedek vonj, vidljivost je zelo slaba. »Danes nisem videl visokih stavb,« je povedal Zhang, koordinator prometa v prestolnici. »Smoga je v zadnjih dveh ali treh letih vse več. Pogosto kašljam, nos me peče. A veliko ne moremo storiti. Sam pijem veliko vode, da pomagam telesu odplakniti strupe.«

Kakovost zraka v Pekingu je pogosto slaba, zlasti v zimskem času, ko stanje, že tako slabo zaradi izpušnih plinov, še poslabša premog, smog občasno vztraja tudi po več dni skupaj. Tokrat je zelo slabo, saj so delci PM2.5 presegli 500 mikrogramov na kubični meter: Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da raven teh delcev ne bi smela preseči 25 mikrogramov v 24 urah, v Pekingu pa so tokrat to mejo presegli za kar 26-krat! Pekinške oblasti so sporočile, da je bila vidljivost zaradi megle slaba, le nekaj metrov daleč se je videlo, onesnaženje pa naj bi trajalo nekaj dni.

Velikih in onesnaženih kitajskih mest pa so se začeli izogibati tudi turisti. V Pekingu so v prvih 11 mesecih lanskega leta našteli za 10 odstotkov manj obiskovalcev.

Deli s prijatelji