POKOL

Somalijski napadalci ubili 36 nemuslimanov

Objavljeno 03. december 2014 08.35 | Posodobljeno 03. december 2014 08.35 | Piše: U. S.

Islamski skrajneži so nemuslimane polegli na tla in jih ustrelili v glavo.

Nemuslimane so ustrelili v glavo, štiri so obglavili.

NAIROBI – Somalijski militanti, pripadniki teroristične organizacije Al Šebab, so v napadu na kamnolom na kenijsko-somalijiski meji ubili 36 ljudi. Oblasti so takoj spomnile na podoben napad na istem območju, v katerem so islamski skrajneži napadli avtobus in ubili 28 ljudi.

Odkar je Kenija 2011. v Somalijo poslala svoje čete, da bi se borile proti organizaciji Al Šebab, je postala tarča več podobnih terorističnih napadov. Tokratni pokol se je zgodil v kamnolomu kakšnih 15 kilometrov od kraja Mandera, vse žrtve so bile ustreljene v glavo, razen štirih, ki so jih obglavili. Starešina iz vasi Korome v bližini kamnoloma je povedal, da so se napadalci priplazili v šotore, v katerih so spali delavci, bilo je okoli ene ure zjutraj po krajevnem času. Najprej so izločili muslimane, nemuslimanom pa ukazali, naj ležejo, potem pa so jih od blizu ustrelili v glavo. Preživeli so oblastem povedali, da je bilo napadalcev okoli dvajset.

Vlada obljublja poostreno varnost

Tudi v napadu na avtobus 23. novembra, ki se je prav tako zgodil v predmestju Mandere blizu meje s Somalijo, so prizanesli muslimanom, nemuslimane pa poslali z avtobusa in jih postrelili. Oblasti preiskujejo še en napad, ki se je zgodil v ponedeljek v severnem mestu Wajir, v katerem je umrl en človek; ubit je bil v lokalu, kjer so večinoma nemuslimani, 12 naj bi bilo ranjenih. Kritiki so prepričani, da predsednik ni storil dovolj za varnost Kenijcev, še vedno se vsi dobro spominjajo lanskega napada na nakupovalni center Westgate v prestolnici Nairobiju, ko je umrlo 67 ljudi.

Organizacija Al Šebab Kenijo kaznuje z napadi, ker se v sklopu afriških sil v Somaliji bori proti islamskim skrajnežem. Vlada sicer obljublja poostreno varnost, javnost pa je vse bolj nezadovoljna, po napadu na avtobus so protestirali in zahtevali takojšnja dejanja.

Deli s prijatelji