SIRIJA

Šola pod zemljo

Objavljeno 21. september 2014 14.34 | Posodobljeno 21. september 2014 14.34 | Piše: S. I.
Ključne besede: šola Sirija

Pouk v Alepu zaradi nenehnega obstreljevanja poteka v kletnih učilnicah.

Zdi se mi, da danes mularija v resnici ni izbirčna, temveč ujeta v modo.

Za otroke v Alepu, mestu na severu Sirije, ki je pod nadzorom upornikov, vrnitev v šolske klopi pomeni tudi pouk v kleteh, kamor se zatečejo pred letalskimi napadi vladnih sil. V eni izmed mestnih osnovnih šol se jih več deset spusti po zatemnjenem stopnišču v klet, kjer se stisnejo v majhno učilnico. S sten ponekod odpada omet, v prostoru ni običajnih učnih pripomočkov. Otroci imajo s seboj le nekaj zvezkov in svinčnikov, a kljub temu pozorno spremljajo, kaj jim razlaga učitelj Abdulah.

V kleti

»Pouk poteka v kleti zaradi letalskega bombardiranja,« pravi Abdulah. »V zgornjih nadstropjih je šola dobro opremljena, a zaradi silovitosti zračnih napadov smo se bili prisiljeni umakniti pod zemljo. Za otroke je zelo težko, zato se še posebno trudimo, da bi jih razvedrili, kadar se moramo zateči v klet. Upajmo, da bo kmalu dovolj varno za nadaljevanje pouka na površju,« sklene Abdulah.

Med odmori se šolarji kljub nevarnosti odpravijo igrat na šolsko dvorišče, a le za kratek čas, saj so zračni napadi prepogosti. Vladna letala in helikopterji redno preletavajo Alepo in odmetavajo smrtonosni tovor. »Na površje pridemo za kratek čas, da se malce sprostimo po vsem času, ki ga preživimo v kleti,« novinarjem tiskovne agencije AFP pove mali Džafar, obkrožen s sošolci. »A ne smemo ostati predolgo, ker se bojimo, da nas bodo bombardirali,« resno doda.

Šolstvo na robu propada

V sirski državljanski vojni, ki je izbruhnila marca 2011, je bilo ubitih že več tisoč otrok, še več jih je v spopadih med uporniki in vladnimi silami ostalo brez strehe nad glavo. Alepo je bil prizorišče najhujših spopadov in žrtev silovitega zračnega obstreljevanja, v katerem je bilo uničeno to nekdanje gospodarsko središče države. Po podatkih britanske organizacije Syrian Observatory for Human Rights je letos v zračnih napadih v Siriji umrlo okoli 3000 ljudi, med njimi okoli 800 otrok.

Šolanje poteka le občasno in brez pravega programa, pri čemer so otroci različnih starosti stlačeni v isto učilnico. V treh letih in pol je bilo uničenih ali poškodovanih okoli 4000 sirskih šol, tako da se je šolski sistem znašel na robu propada. Na državni ravni več kot polovica šoloobveznih otrok ne hodi v šolo, v provincah Alepo in Raka pa kar 90 odstotkov.

Učiteljica Mona iz Alepa pravi, da so se stvari od izbruha državljanske vojne strahovito spremenile. »Morali smo se vseliti v hiše, neprimerne za bivanje, in jih spremeniti v šole. Učenci trpijo, prostora za igro ni. Pouk je vedno tvegan, saj v bližini pogosto padajo bombe,« pojasnjuje. Otroci velikokrat manjkajo, ko se vrnejo, pa povedo, da so jim rakete uničile dom in da so izgubili kakega člana družine. Šolarji so največje žrtve te revolucije,« žalostno sklene Mona.

Deli s prijatelji