RIO DE JANEIRO

Šokantno: superbakterija na plažah olimpijskega mesta?!

Objavljeno 12. junij 2016 19.15 | Posodobljeno 12. junij 2016 19.15 | Piše: T. B.

Znanstveniki so na plažah Ria de Janeira odkrili nevarno bakterijo.

Naravna katastrofa je prizadela to južnoameriško državo.

RIO DE JANEIRO – Bakterija naj bi se nahajala na področjih, kjer bodo potekale olimpijske igre. Posebej izpostavljena sta področje, kjer naj bi potekalo plavanje, in laguna, v kateri naj bi tekmovali kanuisti. Območja, ki so zelo zanimiva tudi za turiste, so polna bakterij in mikrobov, ki jih je sicer moč najti le v bolnišnicah, poroča Reuters

Okužene številne plaže

Raziskava iz leta 2014 je dokazala prisotnost superbakterije tudi na plaži Guanabara Bay, kjer bosta med olimpijado potekala jadranje in deskanje. Po najnovejših podatkih naj bi bila ogrožena tudi znamenita Copacabana. Renata Picao, profesorica univerze v Riu in vodja prve študije, trdi, da so plaže okužene zaradi pomanjkanja osnovne higiene v metropoli, kjer se tare 12 milijonov ljudi. »Te bakterije ne bi smelo biti v teh vodah in morju,« je odločna. 

Grožnja za zdravje ljudi

Najhuje je, da se bakterija hitro širi po ostalih področjih. Znanstveniki trdijo, da predstavlja neposredno grožnjo za zdravje ljudi, posebej ogroženi so tisti s šibkejšim imunskim sistemom. Mikrobi te bakterije lahko vstopijo v telo in ga napadejo, ko posameznik zboli zaradi česar drugega.

 

 

Deli s prijatelji