DOKAZ

Šokantno: gensko spremenjena koruza povzroča grozovite tumorje

Objavljeno 23. september 2012 11.42 | Posodobljeno 23. september 2012 11.42 | Piše: A. L.

Zaradi dolgotrajnega uživanja gensko spremenjene koruze so se pri belih podganah razvili tumorji v velikosti golfske žogice.

Gensko spremenjena koruza povzroča tumorje, odpoved notranjih organov in prezgodnjo smrt, je glavna ugotovitev raziskovalcev najnovejše raziskave o dolgotrajnem uživanju gensko spremenjene koruze. Na živalih so testirali gensko spremenjeno koruzo in herbicid roundup podjetja Monsanto. Raziskavo je vodil Gilles-Eric Seralini z univerze v Caenu.

Tumorji, okvare ledvic in jeter

Podgane so dolgo hranili z omenjeno gensko spremenjeno koruzo in še takšno, ki je bila izpostavljena herbicidu omenjenega podjetja. Fotografije prikazujejo, da so na podganah, ki so uživale gensko spremenjeno koruzo, nastali gromozanski tumorji, pojavile pa so se tudi okvare ledvic in jeter. Nekatere živali so zaradi tumorjev že težko dihale.

Prezgodnje umiranje

Okvare notranjih organov so se pri samcih pojavile po štirih mesecih, pri samicah pa v sedmih. Še več: rezultati so pokazali, da je 50 do 80 odstotkov podgan ženskega spola dobilo raka na seskih. Zanimiv je podatek, da je kar 50 odstotkov samcev umrlo bolj zgodaj, kot je povprečna življenjska doba podgan, medtem ko je bil odstotek prezgodnjih smrti pri samicah še bistveno večji – 70 odstotkov. V kontrolni skupini je bilo prezgodnjih smrti pri okoli 30 oziroma 20 odstotkih.

Šok za raziskovalca

»Neverjetno je, kako hitro se razvijajo ti tumorji in kako agresivni so, zlasti pri samicah. Šokiran sem nad negativni učinki na zdravje,« je ob tem dejal molekularni biolog Michael Antoniou z londonskega kraljevega kolegija (King's College London).

Sicer pa čez lužo že poudarjajo, da tovrstno gensko spremenjeno koruzo jemo v koruznih kosmičih, tortiljah in tudi čipsih.

Deli s prijatelji