VPLIVNE

Sodobne ženske nimajo 
več prave bojne žilice

Objavljeno 27. november 2014 20.44 | Posodobljeno 27. november 2014 20.45 | Piše: E. B.

Na seznamu štiridesetih, ki so spremenile svet, veliko Britank in tudi kronanih glav.

Katere ženske so spremenile svet? Po oceni televizijske mreže Sky so vplivne – nič kaj presenetljivo – predvsem pripadnice britanskega kraljevega dvora, saj jih je med prvih dvajset kar pet, sicer pa je med izbrano štirideseterico izrazito veliko Otočank.

Med kronanimi glavami gre pri vrhu opaziti predvsem kraljici Elizabeto I. in II., kraljico Viktorijo, kraljico mater Elizabeto in princeso Diano, ki se je zavihtela na najvišje, šesto mesto. Družba očitno še vedno bolj ceni znanstvene dosežke, tako je zmagovalka med elitnimi osebnostmi poljska kemičarka Marie Curie, ta je postala prva ženska v zgodovini, ki je prejela Nobelovo nagrado, pravzaprav je pospravila kar dve. Tudi družbene aktivistke in političarke so pustile neizbrisen pečat, kaže raziskava: na drugem mestu je tako nepozabna medicinska sestra Florence Nightingale, ki velja za utemeljiteljico nege kot zdravstvene stroke, na tretjem mestu pa je premierka Margaret Thatcher. Prvo peterico sta sklenili sufražetka Emmeline Pankhurst in mati Tereza, vse izbranke pa odlikujeta pogum in uspešno kljubovanje takratnim družbenim razmeram, ki so največkrat zatirale prav žensko vlogo, so pojasnili avtorji študije in povzeli splošno mnenje, češ da sodobne generacije žensk nimajo prave bojne žilice, s katero bi svet spreminjale na bolje – še huje, poveličujejo škodljive slavne osebnosti in se podrejajo predpisanim idealom.

Med tiste, ki brez strahu sprejemajo izzive in se spopadajo s krivicami, je po oceni Skya tudi letošnja Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj, na seznamu sicer šele trideseta, kot vplivne pa so poleg političnih in zgodovinskih osebnosti ocenili tudi pisateljice J. K. Rowling, Enid Blyton in Jane Austen, igralke Audrey Hepburn, Katharine Hepburn, Marilyn Monroe in Ingrid Bergman ter televizijko Oprah Winfrey, mogočne so tudi prve dame, Hillary Clinton, Eleanor Roosevelt, Michelle Obama in Eva Peron.

Med štirideseterico je tudi Kate, vojvodinja Cambriška, ki pa se je presenetljivo uvrstila šele na šestintrideseto mesto. 

Deli s prijatelji