NIKAB

Sodnici je le pokazala obraz

Objavljeno 23. marec 2016 16.31 | Posodobljeno 23. marec 2016 16.33 | Piše: U. S.

Muslimanka je privolila, da na sodišču pokaže obraz.

Nikab je značilno žensko muslimansko pokrivalo; običajno zakriva obraz, ne pa tudi oči.

Manjše sojenje v Münchnu je pritegnilo pozornost vse Nemčije, ko je pred sodnika stopila priča, muslimanka Amira Behari, ki je obraz skrivala za nikabom. Mnogi so se spraševali, ali se to sme, kako je z nošenjem religoznih oblačil v sodnih dvoranah. Bilo je sojenje zaradi rasizma: Beharijeva, stara je 43 let, je trdila, da jo je neki moški na osrednji münchenski železniški postaji žalil, kričal je »vi ljudje ste riti« in »ne spadate sem«.

Primer je bil na sodišču prvič že novembra lani, ko so obtoženca, star je 59 let, spoznali za nedolžnega. Moški, ime mu je Kai, je tistikrat sodišču povedal, da je ženska komentirala, da so »Nemci netolerantni«, potem pa jo je vprašal, zakaj je sploh še v Nemčiji, če ji ni všeč. Sodnik Thomas Müller je žensko, ki se je rodila v Nemčiji, prosil, ali bi lahko videl njen obraz, češ da bi rad videl, kako se bo odzvala na zaslišanja. A ga je zavrnila, prav to pa je menda igralo veliko vlogo pri oprostitvi moškega.

A je njegova odločitev očitno razjezila tožilce in sodnike, ki so se pritožili, ponovno sojenje je bilo v četrtek, udeležili so se ga predstavniki skoraj vseh medijev: zanimalo jih je, ali se bo ženska tokrat le razkrila. Ženska je spet pričala, v sodno dvorano jo je spremljal policist, obraz ji je zakrival nikab. Sodnica Claudia Bauer ji je ponudila, da se lahko umakne in si tako prihrani razkrivanje obraza. A je Beharijeva njen predlog zavrnila, zatrdila, da jo je moški napadel, in potem sodnici razkrila obraz; tisti, ki so sedeli za njo, ga niso videli. Ko jo je sodnica vprašala, ali jo na ulici pogosto užalijo zaradi njenega videza, je ženska odvrnila: »Zakaj vas pa to zanima?« Nato je dodala, da jo pogosto verbalno napadejo in za njo pljuvajo. Neka priča dogodka je povedala, da je slišala moškega vprašati, zakaj v Nemčiji nosi nikab.

Sojenje se je končalo tako kot prvikrat: obtoženega so oprostili. Če Beharijeva tokrat ne bi pokazala svojega obraza, bi ji grozila globa in celo nekaj časa za rešetkami. 

Deli s prijatelji