PATRIA

Sodišče: Zagožen od Riedla prejel 900 tisočakov

Objavljeno 11. junij 2015 15.35 | Posodobljeno 11. junij 2015 15.43 | Piše: STA, K. K.

Avstrijski orožarski lobist Riedl, ki je posredoval pri slovenskem nakupu patrij, je bil aprila 2013 obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno.

LJUBLJANA, DUNAJ – Jože Zagožen je za prikrojitev razpisa v korist Patrie 15. februarja 2007 od Hansa Wolfganga Riedla prejel 900.000 evrov. To med drugim piše v razsodbi, ki jo je avstrijsko vrhovno sodišče sprejelo 15. aprila ter objavilo 27. maja in v kateri je v večini točk potrdilo sodbo deželnega sodišča na Dunaju v zadevi Patria, ki je zdaj pravnomočna. Avstrijski orožarski lobist Riedl, ki je posredoval pri slovenskem nakupu patrij, je bil aprila 2013 obsojen na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno. Senat deželnega sodišča za kazenske zadeve na Dunaju je Riedla tedaj v prvi točki obsodil zaradi podkupovanja v povezavi z dobavo vojaških oklepnikov slovenskemu ministrstvu za obrambo. Riedl se je na odločitev pritožil.

Vrhovno sodišče je prvostopenjsko sodbo v večini točk potrdilo, le očitki, povezani z utajo davkov, so po mnenju avstrijskih vrhovnih sodnikov premalo utemeljeni. Temeljni del prvostopenjske sodbe v zadevi Patria v Avstriji je tako pravnomočen.

V osem strani dolgi odločitvi avstrijskega vrhovnega sodišča so priimki vpletenih in imena podjetij omenjeni le z začetnicami, so pa navedeni funkcije in imena vpletenih oseb.

Kot med drugim piše v sodbi vrhovnega sodišča, je »DI Hans R*****, ki ga je gnala želja po dobičku, sprejel odločitev, da s podkupovanjem pristojnega slovenskega politika, in sicer s posredovanjem 900.000 evrov Jožetu Z kot posredniku Ivana J*****, vpliva na razpisne pogoje v korist P*****«.

Za prikrojitev razpisa v korist Patrie so se, kot piše v razsodbi, dokončno dogovorili na srečanju 1. septembra 2005. »V zameno je bilo dr. Jožetu Z***** obljubljeno izplačilo 900.000 evrov ter delež pri 'preplačilu lokalnega partnerja' kot dodatna finančna ugodnost za vladajočo stranko Ivana J*****,« piše v dokumentu.

Razpisni postopek se je začel oktobra 2005, 19. decembra 2006 je bila podpisana pogodba o nakupu oklepnikov P*****. »15. februarja 2007 je DI Hans R***** Jožetu Z***** predal 900.000 evrov gotovine,« piše v sodbi.

Vrhovni sodniki v odločitvi tudi pritrjujejo mnenju prvostopenjskega sodišča, da je imel Janša kot predsednik slovenske vlade možnost »posegati v razpisni postopek v zvezi z nakupom oklepnikov«.

Sodbo lahko v celoti preberete na povezavi.image

Deli s prijatelji