NEPRIMERNO

Sodišče prepovedalo otroke poimenovati Nutella in Jagoda

Objavljeno 27. januar 2015 15.56 | Posodobljeno 27. januar 2015 15.56 | Piše: STA, K. K.

Starši se zaslišanja na sodišču niso udeležili in sodnik se je v njuni odsotnosti odločil za preimenovanje deklice v Ello.

Pohvala je za otroka nadvse pomembna, a tudi zanjo velja, da naj se vedno nanaša na konkretno dejanje ali dosežek.

PARIZ – Francosko sodišče je staršem zaradi možnosti posmehovanja in dajanja neprimernih opazk prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda (Fraise). V registru imen novorojenčkov so septembra lani zabeležili nenavadno ime Nutella, zaradi česar so lokalni tožilci posredovali na družinskem sodišču. Starši se zaslišanja na sodišču niso udeležili in sodnik se je v njuni odsotnosti odločil za preimenovanje deklice v Ello.

Po pojasnilu sodišča je Nutella marketinško ime za lešnikov namaz, kar da bi lahko vzbudilo posmehovanje. »To je v nasprotju z otrokovimi interesi, da ne nosi imena, ki bi lahko vodilo do posmehovanja in neprimernih opazk,« je menilo sodišče. V podobnem primeru je sodišče zavrnilo tudi starše, ki so želeli svojega otroka poimenovati Jagoda (Fraise). Tudi v tem primeru je sodnik presodil, da bi bil lahko otrok tarča posmeha, tako da so otroka preimenovali v Fraisine, sicer popularno ime iz 19. stoletja. V Franciji so staršem otrok šele v letu 1993 dovolili poimenovati otroke, kakor so sami želeli. A kljub temu lahko matičar vseeno posreduje, če presodi, da ime ni ustrezno ali bi lahko vodilo v posmehovanje.

V 18. stoletju so bili francoski starši v izbiri imena svojim potomcev omejeni na številne popularne svetnike in znane osebnosti. Ta zakon so nato v državi nekoliko omilili leta 1966, pri čemer so takrat med drugim dovolili alternativno črkovanje in tuja imena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Deli s prijatelji