DOSTOP DO RAČUNA

Sodišče odločilo: starši lahko uporabljajo facebook pokojnega otroka

Objavljeno 22. januar 2016 20.24 | Posodobljeno 22. januar 2016 20.25 | Piše: Mo. S.

Sodišče je pojasnilo, da med spletnimi računi in fizičnimi dnevniki ni razlike ter da mora facebook staršem zato omogočiti dostop do otrokovega uporabniškega računa.

Ste se znašli v primežu družabnih omrežij?

BERLIN – Nemško deželno sodišče v Berlinu je v tožbi, ki jo je vložila nemška potrošniška organizacija VZBV, odločilo, da starši podedujejo dostop do facebook računa umrlega otroka, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Facebook račun je, tako pravijo, enako kot osebna pisma ali dnevniki. Splošni pogoji Facebooka določajo, da se račun v primeru obvestila o smrti, o čemer lahko podjetje obvestijo tudi prijatelji, zaklene, dostop pa je tako onemogočen vsem, tudi staršem. Sodišče pa je zdaj odločilo, da je ta pogoj ničen.

Starša umrle 15-letnice, ki sta imela uporabniško ime in geslo za dostop do hčerinega uporabniškega računa, sta tako ugotovila, da do računa ne moreta dostopati. Po pojasnilu podjetja jih je o smrti obvestil eden izmed hčerinih prijateljev, katerega imena zaradi varstva osebnih podatkov niso želeli izdati. Podjetje je njen račun zaklenilo, njeni starši pa so uveljavljali pravico dostopa po sodni poti, še poroča ZPS.

Upravičeni do varstva njene zasebnosti

Sodišče je pojasnilo, da med spletnimi računi in fizičnimi dnevniki ni razlike ter da mora Facebook staršem zato omogočiti dostop do hčerinega uporabniškega računa. Prav tako ni pomembno, ali je hči staršem dala podatke za dostop do računa oziroma kasneje spremenila geslo, ne da bi jih obvestila, saj so kot skrbniki v primeru hčerine smrti upravičeni do varstva njene zasebnosti.

Sodba še ni pravnomočna, saj ima Facebook možnost pritožbe.

Deli s prijatelji