PLAČATI BO TREBA

Sodišče odločilo: po teranu Slovenija spet izgubila proti Hrvaški

Objavljeno 07. april 2017 12.23 | Posodobljeno 07. april 2017 12.23 | Piše: STA, K. K.

Sodnik je objavil sodbo v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB, s katero je določil, da morata slovenski banki izplačati 9,1 milijona ameriških dolarjev ter plačati 3,1 milijona kun (420.000 evrov) stroškov postopka.

ZAGREB – Sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz je danes objavil sodbo v eni od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB, s katero je določil, da morata slovenski banki izplačati 9,1 milijona ameriških dolarjev ter plačati 3,1 milijona kun (420.000 evrov) stroškov postopka. Sodnik Raguz danes ni ustno pojasnil svoje sodbe, temveč jo je objavil le v pisni obliki. Zavrnil je vse ugovore odvetnikov slovenskih bank ter ugodil zahtevam PBZ.

Zavrnil trditve odvetnikov NLB

Gre za ponovljeno sojenje v tem primeru, sodbo pa je objavil tudi na temelju odločitve zagrebškega drugostopenjskega sodišča, da ni pogojev za prekinitev postopka, pri čemer vztraja slovenska stran.

Ponovil je tudi prejšnje ocene prvo- in drugostopenjskega sodišča, da memorandum o soglasju z Mokric, ki sta ga Hrvaška in Slovenija podpisala marca 2013, ni mednarodna pogodba. Zavrnil je tudi trditve odvetnikov LB in NLB, da hrvaško sodišče ni pristojno za sojenje v tem primeru. Po mnenju sodnika Raguza ni bilo niti kršitve premoženjsko-pravnega sporazuma, ki sta ga podpisali Hrvaška in Slovenija. Pričakovati sicer je, da bo sledila pritožba slovenskih bank.

V preteklih več kot dveh desetletjih so 27 primerov združili v 15 postopkov, ki potekajo na hrvaških sodiščih. V dveh primerih sta bili sprejeti pravnomočni odločitvi, ena v korist slovenskih bank, ena pa v prid tožnikov. V obeh primerih je šlo za zneske pod 800 evrov. Slovenska stran se je pritožila na hrvaško ustavno sodišče, na odločitev pa še čaka.

Deli s prijatelji