PRVIČ

Sodišče: Facebook nezakonito zbiral podatke

Objavljeno 09. marec 2012 16.39 | Posodobljeno 09. marec 2012 16.39 | Piše: T. L.

Pri Facebooku za zdaj brez sprememb, saj bodo sodniško odločitev – sodba še ni pravnomočna – najprej preučili.

Nekateri facebook izrabljajo za nečedne posle.

BERLIN – Nemško sodišče je odločilo, da omrežje Facebook (FB) krši z zakonom zaščiteno zasebnost uporabnikov (aplikacija Najdi prijatelja) in mora zato spremeniti oziroma prilagoditi pogoje storitve. Krovna nemška potrošniška organizacija Verbrauchercentrale Bundesverband (VZBV) je postopek proti Facebooku sprožila leta 2010.

Na Facebooku imajo uporabniki možnost najti prijatelje ob pomoči funkcije najdi prijatelja (ali angleško friend finder), ki pa podatke na družabno omrežje uvaža kar iz imenika elektronske pošte. Sporno je to, da aplikacija FB omogoča dostop do elektronskih imenikov uporabnikov (tudi podatkov prijateljev). Podatke pa Facebook zbira brez vednosti posameznikov, in to ne gleda na to, ali imajo ustvarjen profil na družabnem omrežju ali ne. Sodišče je razsodilo, da mora Facebook jasno obvestiti uporabnike o tem, da so podatki iz elektronskega imenika uvoženi in lahko uporabljeni za povabilo prijateljem. 

Sodišče pa je odločalo še o naravi osebnih podatkov, ki jih uporabniki delijo na družabnem omrežju. Tako je nezakonito določilo splošnih pogojev Facebooka, ki mu dovoljuje uporabljati in razširjati vse, kar na svojem profilu ustvarijo oziroma objavijo uporabniki. Če je uporabnik naložil fotografijo ali izvirno skladbo, si je Facebook prilastil  pravice do razpolaganja s temi podatki in jih je lahko uporabljal po prosti presoji, ne glede na prvotne namene uporabnika. VZBV pa verjame, da bi moral nadzor nad podatki ostati v pristojnosti uporabnika. 

Deli s prijatelji