NEDOTAKLJIVOST ARHIVOV ECB

Sodišče EU: Slovenija kršila evropsko pravo

Gre za pomemben precedens glede privilegijev in imunitet EU.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik 
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik 

Slovenija je z enostranskim zasegom dokumentov med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU. Ker ni ustrezno sodelovala z Evropsko centralno banko (ECB), da bi odpravila protipravne posledice te kršitve, pa je kršila tudi obveznost lojalnega sodelovanja z EU, je danes v Luksemburgu odločilo Sodišče EU.

Sodišče EU, ki je odločalo v velikem senatu, je tako v sodbi v celoti ugodilo tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije julija 2016 v povezavi s sanacijo bank.

Gre za pomemben precedens glede privilegijev in imunitet EU. »Ta zadeva je sodišču omogočila, da pojasni pogoje, ki veljajo za varstvo arhivov EU v povezavi z enostranskim zasegom dokumentov iz teh arhivov, ki ga organi države članice izvedejo na mestih, ki niso stavbe in prostori EU, ter zlasti pogoje, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti kršitev načela nedotakljivosti arhivov ECB,« je sodišče zapisalo v sporočilu za javnost.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije