PO PROJEKCIJI FILMA

Sodelavec ubitega opozicijskega vodje v kritičnem stanju

Objavljeno 28. maj 2015 14.22 | Posodobljeno 28. maj 2015 14.22 | Piše: K. K.

Vladimirja Kara-Murzo naj bi nekdo zastrupil.

MOSKVA – Vidni zaveznik ubitega kritika Kremlja Borisa Nemcova Vladimir Kara-Murza je bil sprejet v bolnišnico, poroča Daily Telegraph. Bil naj bi zastrupljen. Njegovo stanje naj bi bilo kritično. »Zdravniki so potrdili, da je bil zastrupljen, je za Daily Telegraph dejal Andrej Bistrov, opozicijski aktivist in prijatelj Kara-Murze. S čim, še ne vedo, lahko pa bi bilo kar koli.

Šef bolnišnice, kjer je hospitaliziran Kara-Murza, Aleksej Svet, je dejal, da ima bolnik najverjetneje pljučnico in vnetje trebušne slinavke. Zapleti bi lahko bili posledica zastrupitve. 

Kremlin, tudi Karam-Murza je bojevnik zoper režim Vladimirja Putina, zanika, da bi bili kakor koli vpleteni v dogajanje. Nanje sicer kažejo tudi v zvezi z zastrupitvijo nekdanjega agenta KGB Aleksandra Litvinenka v Londonu leta 2006 in februarske likvidacije Nemcova. Kara-Murza je bil nazadnje aktiven pri produkciji dokumentarnega filma o čečenskem vsemogočnem voditelju Ramzanu Kadirovu, ki ga podpira Putin. Film so premierno prikazali v ponedeljek, Kadirova pa povezujejo z nizom umorov in drugih nasilnih dejanj na področju Severnega Kavkaza.

Film je produciralo združenje Odprta Rusija, ki ga financira nekdanji oligarh Mihail Hodorkovski, ki se je spreobrnil v hudega kritika Putina. Ko ga je Putin leta 2013 pomilostil, je pobegnil v Švico.

 

Deli s prijatelji