PREDLOG

Socialno ogroženim bi odpisali do 1315 evrov dolgov

Objavljeno 03. september 2014 17.28 | Posodobljeno 03. september 2014 17.28 | Piše: STA, T. L.

Vlada predlaga, da bi odpisali dolgove do 1315 evrov 145.000 socialno ogroženim državljanom. Ti so dolžni 70 milijonov evrov telekomunikacijskim podjetjem, bankam, državi in komunalnim podjetjem.

ZAGREB – Hrvaška vlada pripravlja zakonski predlog, s katerim bodo poskusili odpisati dolgove do 10.000 kun (1315 evrov) državljanom s slabim premoženjskim statusom. Gre za približno 145.000 hrvaških državljanov, ki so dolžni 534 milijonov kun (70 milijonov evrov), in sicer predvsem telekomunikacijskim podjetjem, bankam, državi in komunalnim podjetjem.

Komu bi odpisali?

Iz hrvaške vlade so sporočili, da bodo odpis dolgov do 10.000 kun lahko zahtevali samo tisti državljani, ki razen stanovanja, v katerem živijo, nimajo drugih nepremičnin, vezanih bančnih vlog ali drugega premoženja, od koder bi plačali zapadle obveznosti.

Njihov materialni status bi ugotavljali na podlagi kriterijev, ki veljajo za pridobitev izkaznice za socialno pomoč. V centrih za socialno pomoč bi potem dobili ustrezna potrdila, ki jih bodo lahko predstavili upnikom.

Odpis dolgov bo odvisen tudi od tega, ali so bili državljani najmanj leto dni pod izvršbo zaradi neplačanih računov do 10.000 kun. V skupini, ki bo lahko zahtevala odpis dolgov, so predvsem dolgotrajno brezposelni ter tisti z nizkimi pokojninami in prejemniki socialne pomoči.

Največ neplačanih telefonskih računov

Večina državljanov iz skupine, ki naj bi jih zajel zakon, to je 55.000 oseb, dolguje približno 141 milijonov kun (18,5 milijona evrov) zaradi neplačanih telefonskih računov.

Preostali so dolžni bankam – 123 milijonov kun (16,1 milijona evrov), državi za različne davke – 104 milijonov kun (13,6 milijona evrov), in komunalnim podjetjem – 18 milijonov kun (2,3 milijona evrov). 148 milijonov kun (19,4 milijona evrov) odpade na druge dolgove.

Banke so za, če ... 

Na Hrvaškem, ki je šesto leto zapored v recesiji, je trenutno okoli 11.600 oseb z izkaznicami socialne pomoči, ki imajo blokirane račune in dolgove do 10.000 kun, starejše kot leto dni. Brezposelnih in upokojencev, ki ustrezajo napovedanim vladnim kriterijem za odpis dolgov, je približno 70.000. Je pa tudi 9500 državljanov, ki imajo dolgove do 10.000 kun, v banki pa prihranke.

Za banke so vladni načrti sprejemljivi, če bodo odpisane dolgove lahko predstavile kot davčno olajšavo in z vsakim od državljanov podpisale posebno pogodbo o odpisu dolgov, so poročali hrvaški mediji po ponedeljkovem srečanju vlade ter predstavnikov bank in telekomunikacijskih podjetij.

Telekomunikacijska podjetja manj navdušena

Telekomunikacijski operaterji niso najbolj navdušeni nad vladno idejo in vztrajajo pri tem, da bodo sami našli rešitev za rešitev vprašanja dolgov.

Vlada naj bi razmišljala tudi o možnosti uvajanja moratorija, s katerim bi upnikom onemogočili prisilne izterjave socialno ogroženih državljanov in zaračunavanje obresti na njihove dolgove.

Hrvaški minister za finance Boris Lalovac je med pogovori z upniki banke in telekomunikacijska podjetja opozoril, da bi z izterjavo dolgov od svojih treh največjih dolžnikov vrnili več kot pol milijarde kun (66 milijonov evrov), kar je približno enako dolgu 145.000 državljanov.

V najboljšem primeru bodo novi zakon sprejeli do konca leta. Lahko bi ga uveljavili v letu 2015 skupaj z zakonom o osebnem stečaju, ki bo kmalu v parlamentarnem postopku. Gre za ukrep, ki je koristen, razumski, potencialno uspešen, vendar v bistvu nepravičen, ker je slab zgled za tiste, ki so svoje račune redno plačali, danes ocenjuje komentator Večernjega lista.

Drugi upniki za zahtevo ustavnosti zakona

Drugi upniki so že opozorili, da bodo zahtevali oceno ustavnosti napovedanega zakona, če bodo izločeni iz pogajanj, ker je odpis dolgov v nasprotju z osnovnimi načeli tržne ekonomije.

V hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep) so spomladi objavili, da so dolgovi državljanov za električno energijo v letu 2013 znašali približno 478 milijonov kun (62,8 milijona evrov). Približno enak znesek za porabljeno in neplačano elektriko je bil tudi v dveh ali treh letih pred tem.

Deli s prijatelji