PREOBRAT

So Ukrajinci sestrelili MH17?

Objavljeno 22. julij 2014 23.38 | Posodobljeno 22. julij 2014 23.38 | Piše: A. L.

Rusi pravijo, da imajo dokaze o ukrajinskem lovcu blizu mesta, kjer je bilo letalo MH17 sestreljeno. Ukrajina je uradno to že zanikala. Bo Amerika potrdila ruske navedbe?

Ruska vojska je sporočila, da so v bližini letala družbe Malaysian Airlines, in tik pred preden je letalo strmoglavilo, zaznali ukrajinskega lovca tipa SU-25. Iz Moskve zato zahtevajo pojasnila, zakaj je lovec spremljal potniško letalo.

Rusi: Naše navedbe lahko potrdi Amerika

»Zaznano je bilo letalo ukrajinskih sil, ki je pridobivalo višino. Njegova oddaljenost od boeinga je bila od tri do pet kilometrov,« je zatrdil glavni poveljnik ruske vojske Andrei Kartopolov. Prav tako je označil ukrajinske navedbe, da v trenutku nesreče na kraju ni bilo njihovih letal, za napačne. Ob tem je poudaril, da se tovrstna letalo lahko povzpnejo na deset tisoč metrov višine, njihovi izstrelki pa lahko dosežejo tarče, ki so oddaljene do 12 kilometrov.

Rusi trdijo, da imajo dokaze o obstoju tega letala na kraju, prav tako so pozvali Američane, da pokažejo posnetke, saj se je na tem mestu takrat nahajal njihov satelit. Ob tem so opozorili, da se Američani hvalijo, da imajo fotografije, ki dokazujejo, da so izstrelke uporabili proruski uporniki, a jih do zdaj še nihče ni videl, poroča Independent.

Deli s prijatelji