BEGUNSKA KRIZA

To so načrti EU in Turčije: padel dogovor o zaustavitvi beguncev

Objavljeno 04. oktober 2015 19.56 | Posodobljeno 04. oktober 2015 19.56 | Piše: STA, S. U.

Države članice EU naj bi pristale na sprejetje do pol milijona ljudi, da bi zagotovile njihov varen prehod čez morje.

BERLIN – Evropska unija in Turčija sta se načelno sporazumeli o akcijskem načrtu za zajezitev migrantskega vala v Evropo, je danes poročal nemški nedeljski časnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Turčija naj bi tako sodelovala pri patruljah v vzhodnem Egejskem morju, na njenem ozemlju pa naj bi postavili več novih taborišč za migrante.

Po pisanju časnika so se predstavniki turške vlade in Evropske komisije nedavno dogovorili o akcijskem načrtu, potrdili pa naj bi ga že v ponedeljek, ko se bo turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v Bruslju sestal z evropskimi voditelji.

V skladu z načrtom bi Turčija okrepila prizadevanja za zavarovanje svoje meje z EU s sodelovanjem v skupnih patruljah z grško obalno stražo v vzhodnem Egejskem morju, ki bi jih koordinirala agencija EU za zunanje meje Frontex, piše časnik, ki se sklicuje na vire v Bruslju in nemški vladi. Vse migrante, ki bi jih pri tem prestregli, bi vrnili v Turčijo. Tam bi postavili šest novih taborišč, kjer bi lahko nastanili tudi do dva milijona ljudi. Taborišča bi sofinancirala EU.

Pristale na sprejetje do pol milijona ljudi

Po drugi strani naj bi države članice EU pristale na sprejetje do pol milijona ljudi, da bi zagotovile njihov varen prehod čez morje. S tem želijo preprečiti nevarnosti, ki bi jim bili migranti izpostavljeni ob nevarnih poteh, ki jih organizirajo tihotapci ljudi.

Akcijski načrt naj bi bila dopolnitev preliminarnega dogovora med Brusljem in Ankaro iz leta 2013. Če bo do dogovora o načrtu prišlo že v ponedeljek, bo na mize voditeljev držav EU romal že na naslednjem vrhu sredi oktobra.

EU Turčijo že dlje časa poziva, naj stori več za zajezitev vala migrantov, ki prek morja dosegajo grške otoke. Nedavno so se evropski voditelji na izrednem vrhu o migrantski krizi dogovorili, da bodo Turčiji in drugim državam v regiji ponudili več pomoči. EU je poleg tega prepričana, da lahko Ankara okrepi boj proti okoli 30.000 tihotapcem ljudi, ki delujejo na njenem ozemlju.

Deli s prijatelji