ELITNO

So mične gospodične v škodo dunajskemu plesu?

Objavljeno 20. februar 2014 09.30 | Posodobljeno 20. februar 2014 09.30 | Piše: A. G.

Tokrat imajo na Dunaju težave z venezuelsko lepotico, a Lugner ji ne da več denarja.

Odkar je Dunajčan Richard Lugner spet prost kot ptiček na vejici, v velikih zalogajih uživa svoj osmi križ, ima pa kronične težave z gostjami, ki jih vneto vabi na znameniti operni ples na Dunaju. Ker mu ena že dolgo ne zadostuje več, si ob glavni, uradni gostji povabi še stransko, tokrat je to ob razvpiti Američanki Kim Kardashian, zvezdici televizijske zabave in tračev, še miss sveta leta 2011, Venezuelka Ivian Sarcos, ki hoče za navzočnost na elitnem plesu enako visok honorar kot Kim. Sprva je bila Ivian zadovoljna s povabilom in manjšo žepnino, potem pa je v neki francoski reviji prebrala, da bo Kim za poziranje v operi dobila kar četrt milijona evrov, pa si je rekla, zakaj ne bi toliko pobrala še ona, morda celo več kot mala tečnoba iz Hollywooda, kar je precej razburilo poslovneža. Obe sta gostitelju še sporočili, da bi si radi ogledali Štefanovo cerkev, nekdanja misica, ki je odraščala v samostanskem internatu in je hotela postati nuna, si menda želi še srečanja z dunajskim nadškofom Christophom Schönbornom, za Kim pa tovrstne želje niso znane. Lugner naštetega še ne komentira.

Zahteve male Kim

Mala Kim Kardashian je vsekakor med najbolj zahtevnimi gostjami doslej: med drugim ne želi, da pride ponjo na letališče tesna in neudobna podaljšana limuzina, pričakuje nekaj višjega in precej bolj udobnega, najbolje kakšna posebna terenska izvedba mercedesa. Je pa obljubila, da se bo na prizorišče opernega plesa v četrtek, 27. februarja, le pripeljala v protokolarni limuzini.

Lugner je še vedno pod vtisom doživetij v Dresdnu, kjer se je v imenitni Semperjevi operi udeležil konkurenčnega opernega plesa. Navzoče je s polnočnim koncertom navdušil rojak, neuničljivi avstrijski šansonjer Udo Jürgens, predstavili so ga švedski kraljici Silviji, ki ji je smel poljubiti roko, in francoski filmski zvezdnici Catherine Deneuve, ki pa je naveličana zrla skozenj. Lugner pravi, da je ples v Dresdnu celo bolj nobel kot na Dunaju. Torej Kim ni zgrešila, saj je že potožila, da ne želi na togi večerni gala dogodek, zaželela si je namreč povsem običajni dunajski zrezek. In to je zgodba, ki spominja na balkanske anekdote: Kim si torej želi »bečku vineršniclu«, o specialiteti je že veliko slišala, očitno pa je prepričana, da je to neke vrste hot dog iz kalifornijske fast food verige Wiener Schnitzel.

Med samostanom in revolucijo

Kim bo z dvanajstglavo spremljevalno ekipo na Dunaj priletela šele tik pred začetkom plesa, odletela pa predvidoma že zgodaj naslednje jutro, Ivian si bo privoščila večdnevno bivanje. Tudi tokrat so Dunajčani zaradi Lugnerjevega izbora predvsem polni gneva, saj je večina prepričana, da maskote C-kategorije škodijo ugledu plesa. Če bo šlo tako naprej, lahko pred vhodom v državno opero namestijo kar rdeče svetilke. Lugner se le muza: kaj ni pohlep eden od smrtnih grehov? Petindvajsetletna in kar 180 centimetrov visoka Venezuelka (ima še dvanajst bratov in sester) je leta 2010 postala najlepša Amazonka, leto pozneje v domovini in leta 2011 v Londonu kot šesta iz svoje domovine še najlepša na svetu. Je študentka diplomacije na univerzi v Venezueli, starši so ji umrli, ko ji je bilo osem let, zato je odraščala pri nunah. Bila je prepričana in ognjevita občudovalka in podpornica preminulega predsednika in narodnega voditelja Huga Chaveza, zdaj zbira denar zase in reveže svoje dežele. 

Deli s prijatelji