OBTOŽENEC

Snowden zapustil Hongkong, poletel je proti Moskvi

Objavljeno 23. junij 2013 13.05 | Posodobljeno 23. junij 2013 13.05 | Piše: STA, P. J.

ZDA ga želijo, ker je razkril programe nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu, ki jih izvaja NSA.

HONGKONG – Nekdanji pogodbeni analitik Ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) 29-letni Edward Snowden je zapustil Hongkong in je na poti proti Moskvi, poroča hongkonški South China Morning Post. Gre za navaden komercialni let, Snowden pa naj bi v Moskvo prispel danes popoldne po lokalnem času.

Hongkong je zapustil kot običajni potnik in se vkrcal na Aeroflotovo letalo, še navaja hongkonški časnik. V Moskvo naj bi prispel ob 17.15 po lokalnem času.

Časnik sicer navaja, da naj bi Moskva ne bila njegova zadnja postaja. Pred dnevi se je ugibalo, da naj bi si želel na Islandijo, zaradi česar je WikiLeaks najel celo letalo, ki bi ga varno prepeljalo v to državo, a mu uradni Reykjavik ni želel zagotoviti, da bo dobil politično zatočišče in da ga ne bodo izročili ZDA.

ZDA ga želijo, ker je razkril programe nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu, ki jih izvaja NSA. Ameriško zvezno tožilstvo v Alexandrii ga je zato obtožilo nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namerne komunikacije zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Za vsako od treh točk mu preti do deset let zaporne kazni.

Deli s prijatelji