TAJNO

Snowden, ki je razkril informacije o vohunjenju ZDA, izginil

Objavljeno 11. junij 2013 10.38 | Posodobljeno 11. junij 2013 10.07 | Piše: S. J.

Hotel je zapustil včeraj okoli poldneva.

ZDA so proti Snowdenu že začele kazenski postopek.

Iz hotela v Hongkongu je izginil 29-letni Edward Snowden, ki je javnosti posredoval informacijo, da Agencija za nacionalno varnost (NSA) zbira podatke o telefonskih pogovorih in spletni komunikaciji milijonov uporabnikov. Snowden se je v Hongkong zatekel, ker upa, da ga ne bodo izročili ZDA.

Hotel zapustil okoli opoldneva

Snowden, ki se zaveda, da svoje domovine najbrž nikoli več ne bo videl, saj bi ga v primeru vrnitve v ZDA čakala dolgoletna zaporna kazen, je včeraj omenil, da obstaja možnost, da bi za azil zaprosil Islandijo. Po zadnjih podatkih se je Snowden, ki je poudaril, da ne želi več biti del sistema, ki dela veliko več škode kot dobrega na svetu, včeraj odjavil iz hotela in izginil neznano kam. Hotelsko osebje je povedalo, da je Snowden iz hotela odšel okoli poldneva, vendar so prepričani, da Hongkonga še ni zapustil, poroča BBC.

Primer Snowdena je podoben primeru 25-letnega vojaka Bradleyja Manninga, ki mu zaradi posredovanja državnih skrivnosti spletni strani WikiLeaks grozi dosmrtni zapor.

Nekdanji sodelavec ameriške obveščevalne agencije naj bi v Hongkong prispel 20. maja z vizo, ki je veljavna 90 dni. Čeprav imata Kitajska in ZDA sklenjen sporazum o predaji oseb, bi se lahko njegova predaja vlekla mesece, blokiral pa bi jo lahko tudi Peking, ki z ZDA v zadnjem času znova nima najboljših odnosov.

NSA dostopa tudi do Facebooka

Afera je izbruhnila, ko je Guardian objavil tajni nalog posebnega sodišča za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa), v katerem je telekomunikacijskemu podjetju Verizon ukazal, da agenciji NSA izroča podatke o telefonskih klicih in kratkih sporočilih Američanov. Tako Guardian kot Washington Post sta poročala tudi, da obstaja program, ki od podjetij, kot so Microsoft, Google, Facebook in druga, zahteva podatke o elektronskih sporočilih, video posnetkih, fotografijah in drugih komunikacijah.

Vsa spletna podjetja so tak dostop ameriške vlade sicer zanikala, medtem pa naj bi NSA in FBI imela nemoten dostop do elektronske pošte, spletnih klepetov in druge komunikacije, je poročal STA. Cilj tovrstnega vohunjenja naj bi bilo nadziranje tujih državljanov, ki so osumljeni terorizma ali vohunjenja.

Ali varnost ali zasebnost

Na razkritje se je odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je zagotovil, da klicem nihče ne prisluškuje, ampak hočejo samo ugotoviti, ali kdo komunicira s teroristi, ter dodal, da sočasno ne moreta obstajati stoodstotna varnost in stoodstotna zasebnost.

Čeprav se Snowdenu ne zdi, da je naredil kar koli narobe, se zaveda, da lahko konča v zaporu, boji pa se tudi za varnost svojih bližnjih. »Ne želim več živeti v družbi, ki počne take stvari. Ne želim živeti v svetu, kjer je vse, kar rečem, posneto,« je za Guardian v intervjuju pred izginotjem povedal Snowden, ki je v očeh mnogih postal junak, številni pa so prepričani, da je izdajalec, saj večina Američanov meni, da ima varnost prednost pred zasebnostjo.

Deli s prijatelji